9. Sneem Black Pudding
Sneem black puding je tradičný, pevný, sýto červenohnedý krvavý puding vyrobený iba v dedine Sneem, ktorá sa nachádza na polostrove Iveragh v South Kerry, v juhozápadnom Írsku. Vyrobené s hovädzím lojom, cibuľou, ovsenými vločkami, korením a čerstvou krvou odobratou od miestnych ošípaných, jahniat a kráv, čierny puding Sneem sa pečie na plechoch namiesto varenia, ako to zvyčajne býva.
Oblasť má dlhoročnú tradíciu domácej výroby čierneho pudingu. Tradične ich vyrábali ženy a takmer každá domácnosť mala aspoň jedno alebo dve zvieratá pre vlastné účely. V súčasnosti sa situácia zmenila a v obci sú len dvaja výrobcovia, ktorí na výrobu pudingu stále používajú čerstvú krv.
Zoznam pokračuje nemenej zaujímavými jedlami:
11. Želatínový dezert – Spojené kráľovstvo
12. Lutefisk – Nórsko
13. Kalvsylta – Švédsko
14. Devilled obličky – Spojené kráľovstvo
15. Pani ca meusa – Taliansko
16. Gomme – Nórsko
17. Czernina – Poľsko
18. Mostarda – Taliansko
19. Anicini – Taliansko
20. Caldo de papas – Kanárske ostrovy
21. Rizoto alle fragole – Taliansko
22. Živa pljeskavica – Srbsko
23. Marmite – Anglicko
24. Česká rybia polievka (Rybí polévka) – Česká republika
25. Beschuit met muisjes – Holandsko