7. Calskrove
Toto jedlo je vynálezom reštaurácie Tre Kronor zo švédskeho mesta Skellefteå. Pozostáva z calzone pizze, ktorá je plnená hamburgermi (spolu s chlebom, polevou a dresingom) a hranolkami.
Kaloricky nabité jedlo bolo pôvodne vynájdené pre ľudí, ktorí sa nevedeli rozhodnúť, či si dajú pizzu alebo hamburger po prebdenej noci.
8. Smalahove
Smalahove je tradičné nórske jedlo s ovčou hlavou ako hlavnou ingredienciou. Hlava sa najprv nechá 24 hodín namočiť vo vode. Po vytvorení nálevu (soľ, cukor, ľadok) sa hlávka nechá namočiť ešte 24 hodín a na záver sa uvarí.
Táto pochúťka sa zvyčajne pripravuje a jedáva v nedeľu pred Vianocami. Najčastejšie sa podáva s kombináciou rutabaga a zemiakov, bieleho korenia, muškátového orieška, masla a smotany. Smalahove pochádza z čias, keď bolo málo jedla, no dnes je to sviatočná špecialita.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)