5. Rôsolové úhory
Rôsolové úhory sú tradičné jedlo z Cockney street food, ktoré sa datuje do 18. storočia. Pôvodne to bol lacný a jednoduchý spôsob, ako pripraviť dobré jedlo, pričom v rieke Temža bolo ľahko dostupné množstvo pôvodných úhorov. Úhory sa nasekali, varili asi pol hodiny v bylinkách, potom sa ochladili – vtedy by si ryba vytvorila vlastnú želatínu a na nakrájaných kúskoch by sa vytvorila mäkká, priehľadná želé.
Štruktúra rôsolovaných úhorov je jemná a jemná, a hoci niektorí môžu povedať, že je to nepríjemné, ich chuť je jedinečná – jemná, mierne slaná, ako nakladaný sleď, ale bez nezvyčajnej „rybacej“ vône. Bežne sú sprevádzané bielym korením a octom, aby sa ešte viac zvýraznila chuť.
6. Aginares salata
Aginares salata je tradičný grécky šalát pochádzajúci z Kréty. Hoci existujú variácie, šalát sa zvyčajne vyrába z kombinácie mladých a jemných artičok, citrónu, citrónovej šťavy, olivového oleja, horčice, cesnaku, kôpru, soli a korenia.
Artičoky sa orezávajú a varia v zmesi vody a citrónovej šťavy. Artičoky sa nakrájajú na štvrtiny a nakrájajú na polovicu, potrie sa citrónom a umiestni sa na tanier. Potom sa artičoky zalejú dresingom z citrónovej šťavy, olivového oleja, horčice a cesnaku, šalát sa posype nasekaným kôprom, dochutí soľou a korením, prehodí a ihneď podáva.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)