Európa je kontinent plný kulinárskych prekvapení a jedinečných chutí. Od severu až po juh, každý región ponúka svoje vlastné tradičné jedlá, ktoré často odrážajú históriu a kultúru daného miesta. Medzi najzaujímavejšie a často prekvapujúce pochúťky patria jedlá ako Blodpalt zo severného Švédska, islandský hákarl, či bocadillo de sardinas zo Španielska. Každé z týchto jedál má svoje špecifiká a príprava mnohých z nich vyžaduje špeciálne techniky a ingrediencie, ktoré dodávajú výslednej pochúťke nezameniteľnú chuť. Zoznam zostavil portál tasteatlas.com.
1. Krvavá škvrna
Blodpalt, ktorý sa tradične spája so severnými časťami Švédska a fínskeho Laponska, sú výživné, tmavohnedé knedle pripravené z ražnej alebo jačmennej múky a zvieracej krvi. Hoci sa tradične vyrábali zo sobej krvi, dnes sa objavujú v mnohých regionálnych odrodách, ktoré používajú krv rôznych zvierat, rôzne koreniny a príležitostne zemiakovú kašu.
Niekedy sa plnia zmesou restovanej cibule a slaniny nakrájanej na kocky a bežne sa varia v chutných mäsových vývaroch. Knedle Blodpalt sa zvyčajne podávajú ako príloha k smaženej slaninke alebo bravčovému mäsu, maslu a brusnicovému džemu.
2. Hákarl
Hákarl je islandská národná pochúťka vyrobená z vyležaného žraločieho mäsa, konkrétne žraloka grónskeho a iných žralokov spiacich. Mäso sa najskôr tri mesiace fermentuje, potom sa zavesí a nechá sušiť ďalších štyri až päť mesiacov. Existujú dva druhy jedla: žuvací, červenkastý glerhákarl a jemný biely skyrhákarl. Často sa považuje za jedlo pre odvážnych, pretože kvôli vysokému obsahu amoniaku sa ľudia často zvracajú.
Údené žraločie mäso sa zvyčajne nakrája na kocky a podáva sa na špáradlách s dávkou miestnej liehoviny známej ako brennivin.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)