Matcha si pomaly ale isto nachádza priaznivcov naprieč svetom. Jej využitie v kuchyni je všestranné a okrem lahodných čajov ju môžeš použiť aj pri príprave škoricových slimákov či donutov. Má v sebe bohaté látky, ktoré pozitívne vplývajú na tvoj organizmus.
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý sa vyrába z práškových listov rastliny Camellia sinensis. Takzvaný čaj matcha, pôvodne podávaný na čajových obradoch v Japonsku, je dnes široko dostupný a využívaný v potravinárskom priemysle a pri varení.
Aj keď pochádza z rovnakej rastliny ako zelený čaj, matcha sa pestuje inak a v dôsledku toho má jedinečný nutričný profil. Rastliny sú počas väčšiny vegetačného obdobia prikryté bambusovými rohožami, čím sa zvyšuje množstvo chlorofylu v listoch a výsledkom je charakteristická svetlozelená farba, píše portál bbcgoodfood.com.
Výhody Matcha
Pri spracovaní sa používa najmladšia, najčerstvejšia časť rastliny, listy sú naparené, aby sa zachovala ich farba a živiny, a potom sušené pomocou špecializovaného stroja tencha-ro. Stonky a žily zostávajúcej „tenchy“ sa odstránia a listy sa pomelú na jemný prášok. To znamená, že keď si vychutnáme šálku matcha, skonzumujeme skôr celý list než len výluh z jeho listov.
Niektoré produkty predávané ako „matcha“ môžu byť v skutočnosti práškové verzie zeleného čaju. Tieto produkty vyzerajú veľmi podobne, takže nie je vždy ľahké ich rozlíšiť – sú to prášky, ktoré sa často používajú v potravinárskych výrobkoch, ako sú koláče a zmrzlina.
Medzi výhody Matcha patrí:
- Bohatá na ochranné polyfenoly
- Môže zlepšiť zdravie, funkciu a bdelosť mozgu
- Môže mať účinok na zmiernenie stresu
- Môže podporovať zdravé srdce
- Môže byť dobrá pre zdravie kostí
- Môže pomôcť pri riadení hmotnosti
- Môže podporovať hladinu krvného cukru (glykémia)
- Môže zlepšiť zdravie čriev
(Článok pokračuje na ďalšej strane)