Zdravý životný štýl pomôže udržať aj zelenina. Niektoré druhy odborníci NEODPORÚČAJÚ jesť bez tepelnej úpravy

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

K zdravému životnému štýlu neodmysliteľne patrí aj zelenina, ktorú vieme pripraviť na rôzne spôsoby. Od šalátov po varené či pečené prílohy. Odborníci sa pozreli na konzumáciu surovej aj varenej zeleniny, aké má účinky na organizmus.

O tom, čo je zdravšie, sa vedú dlhotrvajúce debaty. Milovníci surovej zeleniny tvrdia, že je výživnejšia, a tí, ktorí uprednostňujú varenú zeleninu, zase argumentujú hygienou a škodlivými účinkami chemikálií, ktorými je zelenina ošetrovaná.

Surová vs. varená zelenina

Pre zdravší životný štýl s cieľom schudnúť nejaký ten kilogram váhy mnoho ľudí jedáva šaláty. Niektorí si však kladú otázku, či sa oplatí jesť zeleninu surovú a aký môže mať vplyv na črevný systém?

Preeti Seth, odborníčka na výživu, tvrdí, že konzumácia surovej zeleniny sa pre jej zdravotné benefity odporúča už od staroveku, informuje Blikk. Podľa ajurvédy sú surové potraviny – najmä zelenina – považované za sattvické (čerstvo vypestované, ktoré získavajú pozitívnu energiu zo slnečného svitu, pozn. red.).

To znamená, že pomáhajú prečistiť telo a posilňujú jeho vitalitu, pričom z moderného výživového hľadiska si surová zelenina zachováva vitamíny a enzýmy citlivé na teplo.

Niekoľko dôvodov, pre ktoré je surová zelenina vhodná na konzumáciu:

  • Zadržiavanie živín: Surová zelenina často obsahuje viac vitamínov a minerálov ako varená zelenina. Teplo môže zabiť citlivé živiny, ako je vitamín C.
  • Hydratácia: Množstvo surovej zeleniny má vysoký obsah vody, čo vám pomáha zostať hydratovaní. Byť neustále hydratovaný je životne dôležité pre celkové zdravie.
  • Antioxidanty: Zelenina je vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom a znižujú riziko vzniku chronických ochorení.
  • Nízky obsah kalórií: Surová zelenina má vo všeobecnosti nízky obsah kalórií, čo z nej robí vynikajúcu voľbu na udržanie zdravej hmotnosti.
  • Enzýmová aktivita: Surová zelenina obsahuje prírodné enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu. Tie sa môžu pri varení zničiť.

Dietológ Silver Sethi zo SCI Hospital medzitým upozorňuje, že niektoré druhy zeleniny by sa nemali konzumovať surové, pretože môžu obsahovať zdraviu škodlivé látky, ako sú oxaláty, solanín alebo zvyšky chemikálií.

Gastroenterológ Bhuvan Shetty hovorí o spôsoboch úpravy zeleniny a práve varená je ľahšie stráviteľná:

  • Varenie v pare: Ľahké spôsoby varenia, ako je varenie v pare, môžu zvýšiť vstrebávanie živín a zároveň rozložiť tvrdú vlákninu, takže telo ju ľahšie vstrebáva.
  • Surová: Surová zelenina si síce zachováva živiny citlivé na teplo, no pre niektorých ľudí môže byť ťažšie stráviteľná. Ak máte citlivý žalúdok, surová zelenina môže spôsobiť nepríjemnosti.
  • Varené: Ak zeleninu dôkladne uvaríte, bohužiaľ, uvaríte veľa živín. Hoci varenie ponúka určité zdravotné výhody, nemusí to byť najlepší spôsob, ako maximalizovať príjem živín.

Proces varenia pomáha zabíjať baktérie a robí jedlo bezpečným. Zelenina, ako je mrkva, repa a tekvica zlepšuje svoju chuť vďaka karamelizácii a zlepšuje sa aj biologická dostupnosť antioxidantov po varení.

Citlivý žalúdok na surovú zeleninu

Podľa Shettyho môže mať surová zelenina veľký vplyv na zdravie čriev, predovšetkým kvôli vysokému obsahu vlákniny. Vláknina podporuje zväčšovanie stolice, pravidelné vyprázdňovanie a zabraňuje zápche, čo je nevyhnutné pre dobré trávenie.

Mnoho surovej zeleniny slúži ako prebiotiká a vyživuje dobré baktérie v čreve. Zdravý črevný mikrobióm je životne dôležitý pre trávenie a celkovú pohodu.

„Ak však máte citlivý tráviaci systém, môžete po konzumácii surovej zeleniny pociťovať nadúvanie alebo plynatosť. Ak je to tak, skúste žalúdok navyknúť menšími porciami, možno zmiešaním surovej a varenej stravy môžete nepohodlie zmierniť,“ navrhuje odborník.

Doktor Seth tvrdí, že „obavy z parazitov, baktérií a pesticídov sú skutočné, najmä kvôli zvýšenému používaniu chemikálií v modernom poľnohospodárstve. Výskum potvrdzuje riziká pesticídov a škodlivých patogénov, ako sú e-coli a salmonela, ktoré môžu byť prítomné na surovej zelenine.“

Dodáva, že „parazity ako toxoplazma a giardia sa môžu šíriť cez kontaminovanú pôdu, čo vedie k infekciám. Pesticídy používané v poľnohospodárstve môžu tiež zostať na povrchu zeleniny a spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy, ako je narušenie hormónov alebo dokonca rakovina.“

Ak chcete jesť zeleninu surovú, dbajte na to, aby ste ju dôkladne umyli, ošúpali a hygienicky skladovali. Namáčanie zeleniny v zmesi vody, soli alebo octu môže pomôcť odstrániť potenciálnu kontamináciu a škodlivé chemikálie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie