Matcha, jemný prášok z mladých listov zeleného čaju, je trendom posledných rokov. A nie je sa čomu diviť! Tento žiarivo zelený životabudič v sebe totiž skrýva viac než len zaujímavú chuť – je to superpotravina, ktorá má blahodarné účinky na zdravie, energiu aj náladu.
Matcha pochádza z Japonska, kde sa jej tradícia pestovania a konzumácie rozvíja už viac ako 800 rokov. Informuje portál magazin.recepty.cz. Pôvodne bol tento nápoj používaný budhistickými mníchmi na upokojenie mysle. Oproti bežnému zelenému čaju sa pri výrobe matchy používajú iba mladé čajové lístky, ktoré sú pred zberom na niekoľko týždňov zatienené, aby sa v nich zvýšil obsah chlorofylu a antioxidantov. Potom sú listy jemne rozomleté na prášok.
Keď pijete matchu, konzumujete tak celé čajové lístky – vďaka tomu získate oveľa viac prospešných látok ako pri pití bežného čaju, kde sa listy iba lúhujú. Skrátka, matcha je viac ako obyčajný čaj.
Matcha ako energetický nakopávač
Matcha obsahuje prirodzený kofeín, ktorý sa uvoľňuje pomalšie ako kofeín v káve, čo znamená, že poskytuje stabilnú a dlhodobú energiu bez náhlych prepadov.
K tomu navyše prispieva aminokyselina L-theanín, ktorá pomáha upokojiť myseľ a zlepšiť koncentráciu. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že sa matcha čaj odporúča ako podporná liečba u ľudí trpiacich ADHD.
Antioxidanty na maxime
Matcha je doslova nabitá antioxidantmi, najmä katechínom EGCG, ktorý je známy svojimi protirakovinovými a protizápalovými vlastnosťami. Tieto látky pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, chránia bunky a môžu prispieť k spomaleniu starnutia.
Podporuje chudnutie
Niektoré štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia matchy môže podporiť spaľovanie tukov a zrýchliť metabolizmus. Vďaka tomu sa matcha stáva obľúbenou súčasťou jedálnych lístkov u tých, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.
Detoxikácia tela
Vďaka vysokému obsahu chlorofylu je matcha tiež výborným pomocníkom pri detoxikácii organizmu. Pomáha zbaviť telo ťažkých kovov a iných škodlivín, ktoré sa v ňom môžu hromadiť.
Detoxikačné účinky má špeciálne na pečeň, ktorá chráni pred škodlivými účinkami alkoholu, je tak výborná na opicu.
Uľavuje pri menštruácii
Katechíny v zelenom čaji môžu pomáhať znižovať hladinu hormónov, tzv. prostaglandínov, ktoré sú zodpovedné za menštruačné bolesti, a tým ich môžu zmierňovať. Podľa niektorých štúdií zmierňujú látky v matcha prášku tiež problémy s predmenštruačným syndrómom.
Ako matchu používať?
Najčastejšie sa matcha konzumuje ako tradičný nápoj – tzv. matcha tea, ktorý sa pripravuje zmiešaním prášku s vodou. Ale jej použitie je oveľa širšie. Je možné ju pridávať do smoothies, pečených dobrôt, zmrzliny, koktailov alebo dokonca do slaných pokrmov.
Prečo MATCHU vyskúšať?
Matcha nie je len módnou záležitosťou – jej prínosy pre zdravie, telo a myseľ ju robia výnimočnou.
Či už hľadáte spôsob, ako zvýšiť svoju energiu, podporiť koncentráciu, alebo jednoducho len chcete pridať do svojho života niečo zdravé, matcha je skvelou voľbou.
Ako pripraviť matcha čaj?
Príprava matcha čaju nie je vôbec zložitá. Dva gramy matcha prášku nasypeme do hrnčeka a následne ho zalejeme horúcou vodou, ktorá by mala mať zhruba 80 °C. Šľaháme metličkou, kým nevznikne pena. Pri správnej príprave má čaj aj jemnú sladkosť a hladkú textúru. Ak si chcete urobiť naozajstný čajový rituál, kúpte si bambusovú metličku alebo chasen, špeciálnu misku chawan a bambusovú lyžičku – chashaku.
Recepty
Matcha muffiny
Ingrediencie:
- 150 g masla
- 100 g cukru
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 150 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 125 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 1 polievková lyžica matcha prášku
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 ˚C. Vyšľaháme zmäknuté maslo a cukor, kým nie je hmota vláčna, potom pridáme vajcia. V druhej nádobe zmiešame matcha prášok, múku, prášok do pečiva a soľ. Vanilkový cukor rozmiešame v mlieku.
2. Do maslovej zmesi pomaly pridáme suchú zmes, vanilkový cukor s mliekom a všetko dôkladne premiešavame, aby došlo k spojeniu surovín. Zelenou zmesou naplníme z 2/3 košíčky a pečieme približne 20 minút.
Matcha zmrzlina
Ingrediencie:
- 250 ml mlieka
- 145 g práškového cukru
- 9 žĺtkov
- 625 ml smotany
- 1 vanilkový struk
- 4 lyžice matcha prášku
Postup:
1. Mlieko a smotanu nalejeme do hrnca, prihodíme vanilkový struk, na stredne prudkom plameni privedieme do varu a ihneď odstavíme. Vanilku necháme v mlieku 15 minút macerovať.
2. V miske ušľaháme žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Pomaly ju nalejeme do mliečnej zmesi bez toho, aby sme prestávali šľahať. Ušľaháme dohladka.
Zmes prelejeme do čistého kastróla a postavíme na stredne prudký plameň. Miešame asi 10 minút, kým zmes nezhustne natoľko, že sa prichytí na obrátenú stranu lyžice.
3. Do menšej misky nasypeme prášok matcha a primiešame toľko horúcej zmrzlinovej zmesi, aby vznikla kašička. Vyklopíme do hrnca so zmrzlinovou zmesou a šľahaním spracujeme, takže sa rovnomerne zafarbia nazeleno. Precedíme cez husté sito a necháme trochu vychladnúť. Priklopíme a uložíme do chladničky, aby úplne vychladla. Potom ju dáme zmraziť.
4. Zmrznutá zmes by mala byť „na kosť“ pri krajoch, nie však pri strede. Spracujeme ju ponorným ručným mixérom, aby sme rozdrvili prípadné kryštáliky ľadu.
Opäť uložíme do mrazničky a celý postup raz, dvakrát zopakujeme. Čím viac budeme zmrzlinu našľahávať, tým jemnejšia a nadýchanejšia nakoniec bude. Hotová zmrzlina by mala byť vláčna a nie tuhá.
Matcha latte
Ingrediencie:
- 2 g prášku matcha
- 2 dl horúceho mlieka
- 1 dl horúcej vody
- med na dosladenie
Postup:
Horúce mlieko napeníme ako pri príprave cappuccina. V inom pohári rozmiešame čajový prášok v horúcej vode (asi 80 °C). Do vyššieho pohára prelejeme mlieko, navrch umiestnime penu, cez ktorú dolejeme zelený čaj. Dosladíme podľa chuti.