fbpx

Zabudnite na ananás: Nový trend na pizzu z Talianska rozpútal internetovú vojnu

Zdroj: Reprofoto Facebook, Instagram/Sorbillo

Taliansky šéfkuchár Gino Sorbillo, ktorý vlastní viacero reštaurácií, nedávno uviedol do ponuky novú letnú špecialitu – pizzu s melónom. Sorbillo je známy svojimi netradičnými verziami talianskeho pokrmu, keď už predtým experimentoval napríklad s pizzou s banánom. Píše o tom ta3.com.

Reakcie na sociálnych sieťach sú rozdelené – jedni sú nadšení a chcú novinku vyskúšať, zatiaľ čo iní ju kritizujú ako nevhodný výstrelok. „Pizzi sa medze nekladú, už žiadne predsudky. Žasnem nad tým, ako ľudia stále kričia, keď použijete ingrediencie, ktoré ste predtým nepoužívali,“ povedal Sorbillo pre Fanpage.it. Dodal, že ak niekto ovláda remeslo výroby pizze ako oni v Neapole, môže si dovoliť používať aj zdravé a tradičné produkty, ktoré sa predtým nevyužívali, ako slanina, ančovičky, burrata či ochutené oleje.

Niektorí kritici obviňujú Sorbilla, že ide len o šikovný marketingový ťah, iní tvrdia, že týmto spôsobom ničí tradíciu neapolskej pizze. Poľnohospodárske združenie Coldiretti už dlhšie upozorňuje na to, že takéto úpravy tradičných talianskych receptov, často v zahraničí, môžu byť také výrazné, že pôvodný pokrm je len ťažko rozpoznateľný. Ako príklad uvádzajú americké jedlo mac and cheese, ktoré je iba vzdialenou verziou talianskych cestovín.

V roku 2017 bola neapolská pizzérska tradícia zaradená na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Slovo „pizza“ je podľa výskumu najznámejším talianskym slovom na svete, dokonca prekonáva aj „špagety“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GINO SORBILLO ®️ (@sorbillo)

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie