Obľúbený obchodný reťazec sťahuje z predaja potravinu, ktorá by mala byť plná zdraviu prospešných látok. Lenže ako sa nakoniec zistilo, predstavuje pre konzumentov potenciálne zdravotné riziko. Jedná sa o rybu. Informuje o tom reťazec METRO Cash & Carry SR na svojej webovej stránke.
Zo slovenského trhu sa sťahujú z predaja steaky z tuniaka: „Dovoľujeme si Vás informovať, že spoločnosť METRO Cash & Carry SR s.r.o. pristúpila na žiadosť dodávateľa z preventívnych dôvodov na stiahnutie nižšie uvedeného výrobku z trhu. Vo vzorke výrobku bolo zistené nadlimitné množstvo histamínu, než povoľujú legislatívne požiadavky.“
Dodávateľom tohto výrobku je spoločnosť EURO FRIGO PRAHA SPOL s.r.o. a stiahnutie sa týka konkrétne produktu TUNIAK STEAK 1 kg mrazený s uvedenou šaržou a dátumom spotreby: 422014624, DMT 07.08.2026
Predajca METRO Cash & Carry SR sťahuje zo svojich pultov tuniakové mäso. Konkrétne ide o Tuniak steak 1kg mrazený, šarža 422014624. O stiahnutie z predaja požiadal z preventívnych dôvodov dodávateľ, ktorým je spoločnosť EURO FRIGO PRAHA SPOL s.r.o.
Spoločnosť Metro ďalej na svojej stránke vyzýva zákazníkov, aby daný výrobok, ktorý bol v predajniach dostupný od 13.08.2024 do 13.09.2024, nekonzumovali. Výrobok je možné vrátiť v ktoromkoľvek veľkoobchodnom stredisku METRO Cash &Carry SR.
„Za zakúpené výrobky Vám budú na základe predajného dokladu vrátené peniaze späť. Vrátenie je možné do 13.10.2024. V prípade, že nie ste z akéhokoľvek dôvodu schopný predajný doklad predložiť, pre urýchlenie pri vrátení výrobku požiadajte obsluhu zákazníckej recepcie o výnimočné vystavenie duplikátu dokladu,“ priblížili.
Zároveň sa svojim zákazníkom ospravedlnila za vzniknuté problémy. „Za spôsobené nepríjemnosti sa Vám ospravedlňujeme a veríme, že naša spolupráca bude aj naďalej pokračovať k obojstrannej spokojnosti,“ dodali.
Ako sa prejavuje zvýšené množstvo histamínu v potravine?
Histamín sa prirodzene vyskytuje v ľudskom organizme a jeho účinky sa prejavujú pri alergických reakciách, keď sa uvoľňuje vo veľkom množstve. Normálne pôsobí pri zdravom človeku regulačný mechanizmus, ktorý je schopný zvládnuť toxické účinky histamínu pomocou enzýmov.
„U ľudí citlivých na prítomnosť histamínu v potravinách sa môžu vyskytnúť akútne dýchacie ťažkosti, pokles krvného tlaku, červenanie v tvári, koprivka so svrbením, nevoľnosť, žalúdočné kŕče, hnačka a bolesti hlavy. V skazenej rybe môže môže dôjsť k takému nárastu histamínu, že môže vyvolať toxickú reakciu (tzv. scombroid poisoning) behom pol hodiny aj u zdravého človeka,“ upozorňuje na svojej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa SR.