Prekvapenie na trhu priznávajú známe firmy. „Nárast cien kakaa je bezprecedentný a neexistuje výrobca čokolád, ktorý by ho nepocítil,“ uviedla Tereza Skrbková, hovorkyňa Nestlé Česko a Slovensko.
Ceny sa zatiaľ na Slovensku neprejavia
Analytici ani obchodníci zatiaľ na poplach nebijú. „Vysoké ceny komodít sa na cenách výrobkov prejavujú až s niekoľkomesačným oneskorením,“ vysvetlil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič. Zdražovanie u nás by však mohlo začať na začiatku jesene. Veľké reťazce môžu zvoliť cestu menšej gramáže.
„Spotrebiteľ by si kúpil menej, ale za tú istú cenu, aby sa to neprenieslo v plnej miere,“ doplnil predseda.
Na Slovensku v súčasnosti pri kakaových výrobkoch pociťujeme štandardné zdražovanie. Kým sme podľa štatistického úradu platili pred dvoma rokmi 1,14 eura za sto gramov bežnej mliečnej maškrty, vlani, keď ceny bôbov už rapídne rástli, to vyskočilo na 1,43 eura, čiže o 25 percent. Do najbližšej úrody kakaa treba preto veriť, že sa počasie v Afrike umúdri.
„Ceny sú v súčasnosti na burze pomerne vysoké a sú poháňané nielen výrobcami, ale taktiež aj špekulantmi, ktorí na trh vstupujú. Príliš pozitívne by som situáciu nevidel, keďže dopyt aj pri súčasných cenách je zatiaľ pomerne stabilný. V tejto sezóne sa očakáva iba päťpercentný pokles dopytu, čo nestačí na výraznejší cenový pokles. S vyššími cenami kakaa a čokolády v dlhšom horizonte by sme teda mali počítať,“ uviedol analytik finančných trhov spoločnosti XTB Marek Nemky pre TASR.