Výskumníci z SPU v Nitre vymysleli inovatívnu sušienku, pochutnajú si na nej aj cukrovkári

Akademici zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vymysleli inovatívnu sušienku, na ktorej si pochutnajú aj diabetici či ľudia s vyšším cholesterolom. Foto: uniag.sk, TASR

Keď nás prepadne chuť na sladké, zvyčajne siahneme po nezdravej pochutine. Výskumníkom z Nitry sa podarilo zhotoviť zdravú alternatívu sušienky, ktorú si nedávno nechali patentovať.

Pokiaľ si chcete zamaškrtiť a pritom zbytočne nepriberať, skúste zdravšiu alternatívu sladkosti. Akademici zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vymysleli inovatívnu sušienku, na ktorej si pochutnajú aj diabetici či ľudia s vyšším cholesterolom.

Namiesto cukru je obohatená o výťažok z hlivy ustricovej, ktorú doplnili o selén. Výskumníci sa na vývoji podieľali približne rok, píše STVR. Na Úrade priemyselného vlastníctva si patentovali sladký aj slaný variant.

„V sladkej variante sme znížili množstvo cukru o polovicu, ako sa dáva do bežných sušienok. Pretože huby obsahujú neškodné polysacharidy betaglukány. Sú veľmi potrebné na správnu funkciu imunitného systému,“ vysvetlila jedna z členiek výskumníkov, Eva Ivanišová z Ústavu potravinárstva na SPU v Nitre, ktorí sušienku vytvorili.

Sušienku doplnili o selén, ktorý zapracovali do substrátu, z ktorého sa im podarilo vypestovať hlivu. Selén je užitočný napríklad pri správnom fungovaní štítnej žľazy. Novinku si najskôr vyskúšajú študenti, ktorí si ju môžu zakúpiť v bufete a najskôr o pol roka sa dostane aj k bežným spotrebiteľom.

„Vyvinuli sme metódu kultivácie fortifikovanej hlivy ustricovitej za použitia elektronického komposteru. Slúži na produkciu substrátu s vyšším obsahom selénu,“ vysvetľuje Marcel Golian z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva na SPU.

Hlivová sušienka zlepšuje zdravie ľuďom trpiacim vysokými hladinami cholesterolu či diabetom, čo potvrdil aj lekár.„Stravovanie plus pravidelné užívanie liekov plus životospráva, sú všetko nedielne súčasti správnej liečby diabetika,“ tvrdí diabetológ a odborník na látkovú premenu a výživu Daniel Kolény.

Ďalšiu sušienku si SPU patentovala dokonca na celoeurópskej úrovni. „Je určená zároveň pre tých, ktorí trpia celiakiou, trpia laktózovou intoleranciou a ešte sú aj cukrovkári,“ povedala Tatiana Bojňanská z Ústavu potravinárstva na SPU.

Výskumníci sa v laboratóriách podieľajú na príprave rôznych chlebov, ktoré majú prispôsobené nutričné hodnoty veku či diagnóze spotrebiteľov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie