fbpx

Všestranné využitie jablčného octu: Podporuje trávenie i dodá chuť marinádam

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Jablčný ocot nevyužiješ iba v kuchyni. Disponuje množstvom potenciálnych zdravotných benefitov. Je treba povedať aj to B a to znamená, s akými rizikami sa spája časté užívanie.

Jablčný ocot vzniká fermentáciou a jeho zloženie môže ovplyvňovať kvalita a druh použitých jabĺk. Rôzne odrody jabĺk môžu mať rozdielny obsah cukru, čo vplýva na fermentačný proces a konečné zloženie octu.

Tradičný spôsob výroby jablčného octu zahŕňa fermentačný proces v dvoch fázach. Najskôr sa cukry v jablkách fermentujú na alkohol, z čoho vznikne jablkové víno, za pomoci kvasiniek. Potom sa alkohol fermentuje na ocot pomocou octových baktérií, píše portál zdravie.pravda.sk.

Väčšina octov, ktoré sú dostupné v obchode, sú číre, pasterizované a filtrované typy. Medzi kvalitnejší patrí nefiltrovaný a nepasterizovaný jablčný ocot, ktorý vieš rozoznať podľa mierneho zakalenia, keďže obsahuje tzv. „matku“ octu. Považuje sa pritom za najvýživnejší, pretože obsahuje viac bioaktívnych látok, ako sú enzýmy a probiotiká.

Zloženie jablčného octu

Hlavnou zložkou jablčného octu je voda. K účinnej látke patrí kyselina octová, ktorá mu dodáva jeho charakteristickú kyslú chuť a množstvo zdravotných benefitov. Koncentrácia kyseliny octovej sa zväčša pohybuje okolo 5 %.

Ďalšou prísadou je kyselina jablčná, ktorá prispieva ku kyslosti jablčného octu a má taktiež určité zdravotné výhody, medzi ktoré patria protizápalové a antioxidačné účinky. Výsledkom fermentácie sú enzýmy, ktoré podporujú trávenie.

„Matka“ jablčného octu, čo je zakalená usadenina v nefiltrovanom jablčnom octe, obsahuje probiotické baktérie, ktoré môžu byť prospešné pre zdravú činnosť tráviaceho traktu. Jablčný ocot obsahuje malé množstvá vitamínov a minerálov, ako sú vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, horčík, železo a fosfor.

Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a dokážu pomáhať ochrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Benefity jablčného octu

Medzi najčastejšie uvádzané výhody patrí:

  • Podpora trávenia
    Jablčný ocot pomáha pri trávení tým, že zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny, čo napomáha rozkladu potravy
  • Regulácia hladiny cukru v krvi
    Niektoré štúdie naznačujú, že po konzumácii jablčného octu sa môže zlepšiť citlivosť na inzulín a tým znížiť hladinu cukru v krvi po jedle
  • Chudnutie
    Zvyšuje pocit sýtosti, čo môže viesť k zníženiu príjmu kalórií
  • Zdravie srdca
    Dokáže znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov, čo sú rizikové faktory pre srdcové ochorenia
  • Antibakteriálne vlastnosti
    Má antibakteriálne účinky a vieme ho využiť ako dezinfekciu a pri liečbe infekcií
  • Zlepšenie pokožky
    Používanie jablčného octu na pokožku môže pomôcť pri liečbe akné a iných kožných problémov vďaka jeho antimikrobiálnym vlastnostiam a schopnosti vyrovnávať pH pokožky.
  • Podpora imunitného systému
    Vďaka antioxidantom môžeme posilniť imunitný systém a chrániť telo pred škodlivými voľnými radikálmi

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie