Jablčný ocot nevyužiješ iba v kuchyni. Disponuje množstvom potenciálnych zdravotných benefitov. Je treba povedať aj to B a to znamená, s akými rizikami sa spája časté užívanie.
Jablčný ocot vzniká fermentáciou a jeho zloženie môže ovplyvňovať kvalita a druh použitých jabĺk. Rôzne odrody jabĺk môžu mať rozdielny obsah cukru, čo vplýva na fermentačný proces a konečné zloženie octu.
Tradičný spôsob výroby jablčného octu zahŕňa fermentačný proces v dvoch fázach. Najskôr sa cukry v jablkách fermentujú na alkohol, z čoho vznikne jablkové víno, za pomoci kvasiniek. Potom sa alkohol fermentuje na ocot pomocou octových baktérií, píše portál zdravie.pravda.sk.
Väčšina octov, ktoré sú dostupné v obchode, sú číre, pasterizované a filtrované typy. Medzi kvalitnejší patrí nefiltrovaný a nepasterizovaný jablčný ocot, ktorý vieš rozoznať podľa mierneho zakalenia, keďže obsahuje tzv. „matku“ octu. Považuje sa pritom za najvýživnejší, pretože obsahuje viac bioaktívnych látok, ako sú enzýmy a probiotiká.
Zloženie jablčného octu
Hlavnou zložkou jablčného octu je voda. K účinnej látke patrí kyselina octová, ktorá mu dodáva jeho charakteristickú kyslú chuť a množstvo zdravotných benefitov. Koncentrácia kyseliny octovej sa zväčša pohybuje okolo 5 %.
Ďalšou prísadou je kyselina jablčná, ktorá prispieva ku kyslosti jablčného octu a má taktiež určité zdravotné výhody, medzi ktoré patria protizápalové a antioxidačné účinky. Výsledkom fermentácie sú enzýmy, ktoré podporujú trávenie.
„Matka“ jablčného octu, čo je zakalená usadenina v nefiltrovanom jablčnom octe, obsahuje probiotické baktérie, ktoré môžu byť prospešné pre zdravú činnosť tráviaceho traktu. Jablčný ocot obsahuje malé množstvá vitamínov a minerálov, ako sú vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, horčík, železo a fosfor.
Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a dokážu pomáhať ochrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Benefity jablčného octu
Medzi najčastejšie uvádzané výhody patrí:
- Podpora trávenia
Jablčný ocot pomáha pri trávení tým, že zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny, čo napomáha rozkladu potravy - Regulácia hladiny cukru v krvi
Niektoré štúdie naznačujú, že po konzumácii jablčného octu sa môže zlepšiť citlivosť na inzulín a tým znížiť hladinu cukru v krvi po jedle - Chudnutie
Zvyšuje pocit sýtosti, čo môže viesť k zníženiu príjmu kalórií - Zdravie srdca
Dokáže znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov, čo sú rizikové faktory pre srdcové ochorenia - Antibakteriálne vlastnosti
Má antibakteriálne účinky a vieme ho využiť ako dezinfekciu a pri liečbe infekcií - Zlepšenie pokožky
Používanie jablčného octu na pokožku môže pomôcť pri liečbe akné a iných kožných problémov vďaka jeho antimikrobiálnym vlastnostiam a schopnosti vyrovnávať pH pokožky. - Podpora imunitného systému
Vďaka antioxidantom môžeme posilniť imunitný systém a chrániť telo pred škodlivými voľnými radikálmi
(Článok pokračuje na ďalšej strane)