Dánsko stiahlo z trhu niekoľko pikantných rezancov ramen od juhokórejskej spoločnosti Samyang a tvrdilo, že hladina kapsaicínu v nich môže konzumentov otráviť.
Ako informuje portál BBC, z trhu postupne miznú tri ohnivé príchute z rady instantných ramen rezancov Samyang. Ide konkrétne o Buldak 3x Pikantné a pálivé kura, 2x Pikantné a pálivé kurča a Hot Chicken Stew. Tieto výrobky je možné kúpiť aj na Slovensku.
Dánska potravinová agentúra v utorok varovala spotrebiteľov a vyzvala ich, aby tieto produkty nekonzumovali. Samyang však tvrdí, že s kvalitou jedla nie je žiadny problém. „Chápeme, že dánsky potravinový úrad stiahol produkty nie pre problém s ich kvalitou, ale preto, že boli príliš pikantné. Výrobky sa vyvážajú do celého sveta. Je to však prvýkrát, čo boli stiahnuté z trhu z vyššie uvedeného dôvodu,“ uviedla firma vo vyhlásení pre BBC.
Nie je jasné, či nejaké konkrétne incidenty v Dánsku prinútili tamojšie orgány konať. Dánska veterinárna a potravinová správa tvrdí, že hladiny kapsaicínu v jednom balení predstavujú pre spotrebiteľa „riziko akútnej otravy“.
„Ak máte produkty, mali by ste ich zlikvidovať alebo vrátiť do obchodu, kde boli zakúpené,“ uvádza sa vo vyhlásení. Upozornili aj na to, že extrémne korenené jedlá môžu deťom ublížiť.
Oznámenie vyvolalo na internete búrlivú diskusiu. Milovníci pikantného jedla sa bavili a mnohí tvrdili, že Dáni majú nízku toleranciu voči koreniu. „Mal som priateľa z Dánska, ktorý si myslel, že krevety bez chuti s trochou mletého korenia sú príliš pikantné. Nie je prekvapené, že si myslia, že tento ramen je jed,“ uvádza sa v jednom z komentárov.
Samyang plánuje dôkladne preskúmať miestne predpisy v Dánsku a potom reagovať. Rezance neboli stiahnuté z trhu v žiadnej inej krajine a nikde inde nevydali bezpečnostné varovania. Chilli papričky obsahujú kapsaicín, chemickú zlúčeninu, ktorá spôsobuje pocit pálenia. Keď konzumuješ papriku, kapsaicín sa uvoľňuje do tvojich slín a viaže sa na receptory v ústach, čím vytvára pálivý pocit.