Vianočný stôl si bez ryby len ťažko predstaviť. Príprava tohto tradičného sviatočného pokrmu si však vyžaduje viac zručnosti ako akýkoľvek iný pokrm. Skúsený predajca rýb zákazníkom radí ako na to.
Redaktor portálu tvnoviny.sk navštívil jedného z dlhoročných predajcov živých rýb na rybníkoch v Leviciach. Predajcovia po kúpe zákazníkom vychádzajú v ústrety a ryby aj bezplatne očistia. Ako hovorí, žiada si to väčšina kupujúcich.
„Približne 90 percent ľudí si dáva rybu očistiť a neberú si domov živú rybu tak, ako to bolo voľakedy,“ hovorí majiteľ chovných rybníkov Richard Repiský. Čistenie a príprava ryby je proces, ktorý si zo sviatočných jedál a ich prípravy vyžaduje najviac zručnosti aj trpezlivosti.
„Najčastejší spôsob čistenia používame takzvané podrezávanie šupín. To znamená, že rybu zbavíme šupín aj vačkov, v ktorých je vložená šupina,“ ozrejmil predajca rýb. Výhodou tohto spôsobu je, že koža sa poškodí iba minimálne. Do čistenia rýb však prišli aj nové technológie a po ručnom škrabaní mechanickou škrabkou prišli aj elektrické.
Ďalším krokom prípravy ryby je zbavenie jej vnútorností, vtedy je nutné byť zvlášť opatrný, aby sme pri pitvaní ryby neprepichli žlč. Predajca rýb Rudolf hovorí: „Ale keby sa aj stalo, že sa žlč prereže, rýchle dať pod prúdiacu vodu, prepláchnuť.“
Z takto pripravenej a očistenej ryby je to už len krok k sviatočnému stolu, na ktorej si mnohí každoročne veľmi pochutnajú.