Bola by škoda zostať tento rok len pri lineckom a vanilkovom rožku, keď vám Apeninský polostrov ponúka podobné lákadlá.
A keď už budete v tom pečení, čo tak si pripraviť vlastné dlhé piškóty savoiardi na prípravu dokonalého talianskeho dezertu tiramisu?
Cannoli
30 PORCIÍ+−
Na cesto:
300 g hladkej múky
40 g práškového cukru
60 g masla
2 ks vajcia
1 štipka soli
10 g kakaa
3 lyžice dezertného vína marsala
olej na potretie trubičiek
bielok na potretie
olej na vyprážanie
50 g pistácií
100 g biele čokoládové polevy
Na náplň:
250 g mascarpone
60 g práškového cukru
400 ml 40% smotany na šľahanie
1 vrecko vanilkového cukru
Postup
- Preosiatu múku s cukrom spracujeme s maslom, vajcami, soľou, kakaom a vínom. Vzniknuté cesto necháme v chladničke asi 2 hodiny odležať. Potom ho rozvaľkáme na tenký plát a vykrájame z neho kolieska s priemerom 10 cm.
- Kovové trubičky potrieme olejom a natočíme na ne kolieska cesta, spoj zlepíme bielkom a pevne pritlačíme.
- V hrnci nahrejeme olej, v ktorom postupne usmažíme všetky trubičky. Necháme ich mierne vychladnúť na savom papieri a zložíme z trubičiek, potom ich necháme vychladnúť úplne.
- Pistácie nastrúhame najemno. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Konce trubičiek namočíme do čokolády a obalíme v nasekaných pistáciách.
- Mascarpone zmiešame s cukrom. Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom na pevnú šľahačku a zmiešame s mascarpone Pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou naplníme do trubičiek.
Ďalšie zaujímavé recepty zo sveta
Vydajte sa s nami za ďalšími sladkými sviatočnými pochúťkami, napríklad do Poľska, Španielska, Francúzska, Litvy alebo Nórska.
Sľubujeme vám, že to bude úžasná jazda, na ktorej si užijete vôňu korenia a vyhráte si s vykrajovačkami aj zdobičkou.
A ak nebudete mať sladkého stále dosť, pripravte si doma pravý turecký med.
Nórske stromčeky
16 PORCIÍ+−
200 g hladkej múky
80 g práškového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
1 ks vajíčka
150 g masla
40 g pekanových orechov
Náplň:
100 g krupicového cukru
modrá potravinárska farba
100 g marhuľového džemu
Postup
- Múku preosejeme s práškovým cukrom na dosku. Pridáme vanilkový cukor, vajcia, na kúsky nakrájané maslo a jemne nastrúhané orechy. Suroviny spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme v chladničke hodinu odležať.
- Potom cesto rozvaľkáme na plát hrubý 4 mm a vykrájame z neho kolieska troch veľkostí. (priemer 5, 4 a 3 cm). Rozložíme ich na plechy a pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C asi 15 minút. Po upečení necháme kolieska krátko vychladnúť na plechu a potom preložíme na kovovú mriežku.
- Cukor nasypeme do väčšej misy, pokvapkáme farbou (asi 5 kvapiek) a dôkladne premiešame, aby sa zafarbil. Zafarbený cukor nasypeme v tenkej vrstve na papier a necháme vyschnúť.