VIANOČNÉ pečivo z celého sveta. Upečte si cookies alebo norimberské perníčky

Reklama
Upečte si cookies alebo norimberské perníčky. Zdroj: Pixabay/majoman, Freepik/KamranAydinov

Už ste začali s pečením vianočných cukroviniek? Začiatok adventu je na to ideálny čas, a tak vám ponúkame inšpiráciu z Európy aj zámoria.

Začať môžete u perníčkov z Norimbergu a skončiť napríklad u talianskych mandľových sušienok. Informuje idnes.cz.

Slovensko

Nie je to tak dávno, čo Slováci a Česi tvorili jeden štát, navyše sa tieto dve kuchyne vzájomne ovplyvňujú ešte oveľa dlhšie, než kam siaha história bývalého Československa.

Tradičné vianočné pečivo sa preto (obrazne povedané) od Košíc až po Aš pečie v celkom podobnom duchu. Nechýba ale ani inšpirácia od ďalších susedov.

Pokiaľ však chcete tento rok cez Vianoce vyskúšať niečo vyložene slovenské, odporúčame bratislavské ušká s makovou alebo orechovou náplňou či orechové chriapky.

Bratislavské ušká

40 PORCIÍ+

Maková a orechová náplň:

50 g hrozienok
4 lyžice rumu
160 ml mlieka
80 g krupicového cukru
100 g mletého maku
na špičku noža muškátový oriešok
100 g mletých vlašských orechov
na špičku noža škorica

Cesto:

20 g droždia
50 g krupicového cukru
500 g hladkej múky
150 ml smotany
soľ
1 lyžička citrónovej kôry
1 ks vajcia
250 g tuku na pečenie
1 ks vajca na potretie

Postup

  1. Nugát mierne nahrejeme, vyvaľkáme z neho 25 malých guličiek a uložíme ich do mrazničky.
  2. Polovicu marcipánu prepracujeme s najemno nastrúhanými pistáciami. Druhú polovicu marcipánu prepracujeme s nastrúhanými sušienkami.
  3. Pistáciový marcipán rozdelíme na 25 kúskov. Z každého kúska vytvoríme placku, do ktorej zabalíme zamrznutú guľôčku nugátu. Marcipánovú hmotu so sušienkami rozdelíme na 25 kúskov a z každého kúsku urobíme tenkú placku. Do placiek zabalíme guličky z pistáciového marcipánu s nugátovým jadrom. V dlaniach vymodelujeme hladké gule.
  4. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Gule napichneme na špáradlo a namočíme do čokolády. Rozložíme ich na kovovú mriežku, necháme odkvapkať a potom preložíme na papier na pečenie. Špáratko vytiahneme a na povrch prilepíme pistáciu. Gule necháme na papieri stuhnúť a preložíme do papierových košíčkov.

Rakúsko a Nemecko

Mnoho českých a moravských rodín má vo svojej po generácie dedenej a rúk písanej kuchárke veľa receptov na obľúbené pečivo, ktorého rodokmeň siaha do susedného Nemecka alebo Rakúska.

Napríklad bez takého lineckého pečiva, perníčkov alebo išelských (či chcete ischelských) rožkov si málokto dokáže predstaviť svoj vianočný stôl. Existujú však aj menej známe druhy, ktoré by mohli z fľaku obohatiť vaše sviatočné sladké pohostenie.

Mozartove gule

25 PORCIÍ+

50 g nugátu

400 g marcipánu

30 g pistácií

30 g karamelových korenených sušienok (Lotus)

200 g mliečne čokoládové polevy

25 celých pistácií na zdobenie

USA a Veľká Británia

Vianoce sú za morom aj oceánom sviatky radostného maškrtenia, rovnako ako u nás. Žiadna rodina potom tiež nezabudne nachystať sušienky pre Santu a jeho soby, aby sa mohli občerstviť na svojej náročnej ceste pri roznášaní darčekov.

Okrem veľmi obľúbených cookies, ktoré sa pečú v amerických domácnostiach po celý rok, nielen na Vianoce, môžete svoj sviatočný Sweet Bar doplniť o popraskané sušienky crincles, perníkové muffiny, sušienky s citrónovým krémom alebo tradičné britské Mince pís.

Popraskané sušienky

Popraskané sušienky. Zdroj: Pinterest/chute-sveta.cz

25 PORCIÍ+−

150 g hladkej múky

50 g kvalitného kakaa

1 lyžička kypriaceho prášku

0,50 lyžičky mletej škorice

200 g cukru krupica

50 g minimálne 50% čokolády

60 g rozpusteného masla

2 ks vajcia

0,50 lyžičky vanilkového extraktu

cukor múčka na obalenie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Do misy preosejeme hladkú múku, kakao, kypriaci prášok a škoricu. K preosiatej zmesi primiešame najemno nasekanú čokoládu spolu s cukrom krupicou a všetko dobre premiešame.
  2. Prešľahané vajcia premiešame s vychladnutým rozpusteným maslom a vanilkovým extraktom, dobre prešľaháme, prilejeme k sypkým surovinám a obe hmoty spojíme.
  3. Z cesta postupne odoberáme kúsky veľkosti malého vlašského orecha, z ktorých vytvarujeme guličky a potom ich obalíme v práškovom cukre. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie s rozostupmi cca 5 cm.
  4. Pečieme v predhriatej rúre 10-12 minút. Upečené sušienky necháme vychladnúť na plechu a skladujeme ich v uzatvárateľnej nádobe.

Taliansko

Sladké sviatky sú v Taliansku krehké ako cannoli, voňavé ako amarettini a sladké ako datľovo-figové panforte.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie