Už ste začali s pečením vianočných cukroviniek? Začiatok adventu je na to ideálny čas, a tak vám ponúkame inšpiráciu z Európy aj zámoria.
Začať môžete u perníčkov z Norimbergu a skončiť napríklad u talianskych mandľových sušienok. Informuje idnes.cz.
Slovensko
Nie je to tak dávno, čo Slováci a Česi tvorili jeden štát, navyše sa tieto dve kuchyne vzájomne ovplyvňujú ešte oveľa dlhšie, než kam siaha história bývalého Československa.
Tradičné vianočné pečivo sa preto (obrazne povedané) od Košíc až po Aš pečie v celkom podobnom duchu. Nechýba ale ani inšpirácia od ďalších susedov.
Pokiaľ však chcete tento rok cez Vianoce vyskúšať niečo vyložene slovenské, odporúčame bratislavské ušká s makovou alebo orechovou náplňou či orechové chriapky.
Bratislavské ušká
Rakúsko a Nemecko
Mnoho českých a moravských rodín má vo svojej po generácie dedenej a rúk písanej kuchárke veľa receptov na obľúbené pečivo, ktorého rodokmeň siaha do susedného Nemecka alebo Rakúska.
Napríklad bez takého lineckého pečiva, perníčkov alebo išelských (či chcete ischelských) rožkov si málokto dokáže predstaviť svoj vianočný stôl. Existujú však aj menej známe druhy, ktoré by mohli z fľaku obohatiť vaše sviatočné sladké pohostenie.
Mozartove gule
50 g nugátu
400 g marcipánu
30 g pistácií
30 g karamelových korenených sušienok (Lotus)
200 g mliečne čokoládové polevy
25 celých pistácií na zdobenie
USA a Veľká Británia
Vianoce sú za morom aj oceánom sviatky radostného maškrtenia, rovnako ako u nás. Žiadna rodina potom tiež nezabudne nachystať sušienky pre Santu a jeho soby, aby sa mohli občerstviť na svojej náročnej ceste pri roznášaní darčekov.
Okrem veľmi obľúbených cookies, ktoré sa pečú v amerických domácnostiach po celý rok, nielen na Vianoce, môžete svoj sviatočný Sweet Bar doplniť o popraskané sušienky crincles, perníkové muffiny, sušienky s citrónovým krémom alebo tradičné britské Mince pís.
Popraskané sušienky
25 PORCIÍ+−
150 g hladkej múky
50 g kvalitného kakaa
1 lyžička kypriaceho prášku
0,50 lyžičky mletej škorice
200 g cukru krupica
50 g minimálne 50% čokolády
60 g rozpusteného masla
2 ks vajcia
0,50 lyžičky vanilkového extraktu
cukor múčka na obalenie
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Do misy preosejeme hladkú múku, kakao, kypriaci prášok a škoricu. K preosiatej zmesi primiešame najemno nasekanú čokoládu spolu s cukrom krupicou a všetko dobre premiešame.
- Prešľahané vajcia premiešame s vychladnutým rozpusteným maslom a vanilkovým extraktom, dobre prešľaháme, prilejeme k sypkým surovinám a obe hmoty spojíme.
- Z cesta postupne odoberáme kúsky veľkosti malého vlašského orecha, z ktorých vytvarujeme guličky a potom ich obalíme v práškovom cukre. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie s rozostupmi cca 5 cm.
- Pečieme v predhriatej rúre 10-12 minút. Upečené sušienky necháme vychladnúť na plechu a skladujeme ich v uzatvárateľnej nádobe.
Taliansko
Sladké sviatky sú v Taliansku krehké ako cannoli, voňavé ako amarettini a sladké ako datľovo-figové panforte.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)