Káva je jedným z najrozšírenejších a najobľúbenejších nápojov na svete a je všeobecne známe, že má aj svoje zdravotné benefity. Niektorí pijú kávu len ráno, iní ju konzumujú aj neskôr počas dňa. Podľa najnovšieho výskumu však ranná káva chráni naše srdce viac než jej celodenné konzumovanie.
Doterajšie výskumy naznačujú, že pitie kávy môže mať pozitívny vplyv na naše zdravie (písali sme o tom v súvislosti s iným výskumom) a znižuje riziko kardiovaskulárnch ochorení, cukrovky 2. typu atď. Mierna konzumácia kávy (1 až 3 šálky denne) sa odporúča ako súčasť zdravého diétneho vzorca a tým aj zdravého životného štýlu.
Niektoré doterajšie štúdie ukázali, že načasovanie príjmu potravy môže ovplyvniť jej dopad na naše zdravie. Vedci teraz zisťovali, či sa aj zdravotné benefity kávy spájajú s konkrétnou dennou dobou, keď pijeme kávu. Inými slovami, či má vplyv na naše zdravie konkrétna denná doba konzumovania kávy.
Výsledky ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne pijú kávu len ráno, čelia nižšiemu riziku úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia než tí, čo pijú kávu po celý deň. Štúdia bola uverejnená v odbornom časopise European Heart Journal.
Ranná káva
Vedci z Tulane University v New Orleans analyzovali dáta o viac ako 40-tisíc dospelých osobách z rokov 1999 – 2018 vrátane informácií, aké potraviny a nápoje pravidelne konzumujú. Jedna podskupina vyplnila aj dotazník s podrobnými informáciami, čo a presne v akom čase jedia a pijú. Vedci potom tieto dáta porovnali s ďalšou databázou, ktorá obsahovala informácie o tom, koľko z týchto ľudí zomrelo v priebehu ďalších desiatich rokov a čo bolo príčinou úmrtia.
Výsledky ukázali, že u tých, čo pili kávu len ráno, sa znížilo riziko predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny o 16 percent a konkrétne z dôvodu kardiovaskulárnych ochorení dokonca až o 31 percent. Zaujímavé je, že u tých, čo popíjali kávu po celý deň, nedošlo k významnejšiemu zníženiu rizík.
„Toto je prvá štúdia, ktorá testuje vzorce načasovania pitia kávy a zdravotné výsledky. Naše výsledky naznačujú, že nielen to je dôležité, či pijete kávu alebo koľko kávy pijete, ale dôležitá je aj doba dňa, keď ju pijete,“ konštatujú autori štúdie. „V našich výživových odporúčaniach zvyčajne nedávame rady ohľadom načasovania, ale možno by sme na to mali v budúcnosti myslieť.“
Otázka je, prečo je až taký rozdiel medzi tým, keď pijeme kávu len ráno a keď ju popíjame viackrát v priebehu celého dňa. Vedci priznávajú, že tento ich výskum nedáva odpoveď, prečo ranné pitie kávy významne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení v porovnaní s popíjaním kávy neskôr v priebehu dňa. Predpokladajú však, že pitie kávy popoludní alebo večer môže narušiť takzvaný cirkadiánny rytmus a hladiny hormónov, ako je napríklad melatonín.
Rytmus ľudského organizmu
Cirkadiánny rytmus môžeme chápať akoby naše dvadsaťštyrihodinové vnútorné biologické hodiny. Cirkadiánne rytmy hovoria nášmu telu, čo a kedy má robiť. Napríklad, kedy cvičiť, odpočívať, spať a podobne. Takto sa vytvára určitý vzorec, podľa ktorého náš organizmus funguje.
Cirkadiánny rytmus vplýva napríklad na krvný tlak, telesnú teplotu, produkciu melatonínu, rýchlosť našich reakcií, dokonca aj našu náladu. Ak je tento rytmus narušený, vedie to k zdravotným problémom.
Káva zlepšuje našu bdelosť a zmierňuje ospalosť v dôsledku stimulujúcich účinkov kofeínu na centrálny nervový systém. Avšak pitie kávy neskôr počas dňa môže tento cirkadiánny rytmus narušiť, čo môže mať negatívne dôsledky. Narušenie cirkadiánneho rytmu napríklad aj konzumáciou kávy popoludní alebo večer tak môže viesť k zmenám kardiovaskulárnych rizikových faktorov, ako sú zápaly, zmeny krvného tlaku a podobne.
Najnovšia štúdia teda ukazuje, že pitie kávy v dopoludňajších hodinách môže mať väčšie zdravotné benefity než pitie kávy neskôr počas dňa. V závere štúdie vedci konštatujú, že ich zistenia naznačujú význam načasovania pitia kávy v súvislosti s pozitívnym vplyvom na naše zdravie.