fbpx

Večný spor o červené víno. Je dobré pre naše zdravie vypiť dve deci denne?

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK

Je zdravé piť pohár červeného vína každý deň? Zástancovia jeho konzumácie zdôrazňujú jeho údajný dobrý vplyv na srdce a obhajujú tzv. francúzsky paradox. Ľudia sa potom lekárov pýtajú, či je lepšie piť červené alebo biele víno. A ako často a v akom množstve.

Preto sa portál denik.cz, opýtal na to doktora Karla Nešporu a odborníčky na výživu Moniky Bartolomějovej.

Každý z nás pravdepodobne pozná koncept francúzskeho paradoxu, ktorý odporúča striedme pitie červeného vína. Na oficiálnej webovej stránke ministerstva poľnohospodárstva, bezpečnosti potravín sa nachádza toto vysvetlenie: „Francúzsky paradox sa vzťahuje na skutočnosť, že ľudia žijúci vo Francúzsku trpia relatívne nízkym výskytom akútnych srdcových príhod napriek tomu, že ich strava je bohatá na nasýtené tuky.“

Tento fenomén prvýkrát vedecky opísal írsky lekár Samuel Black v roku 1819. Hlavným faktorom tohto trendu je zrejme vysoká spotreba červeného vína vo Francúzsku.

Alkohol na bežný relax

Monika Bartholomew, zakladateľka Inštitútu výživy, hovorí, že vo svojej poradni sa pomerne často stretáva s pravidelným pitím alkoholu.

„Ľudia majú svoj ‚pohárik‘ spojený s relaxáciou, s uvoľnením, s vypnutím každodenných starostí. Niektorí využívajú túto príležitosť na rozhovor s partnerom alebo ako spôsob upokojenia sa po náročnom pracovnom dni. Ja však nie som zástancom takéhoto oddychu. Myslím si, že alkohol by nemal byť súčasťou nášho života, alebo aspoň nie pravidelne,“ hovorí Monika Bartolomějová.

Zdravá látka z hroznových šupiek

Francúzsky paradox bol spopularizovaný koncom 20. storočia a týkal sa zdravotných účinkov jednej zo zložiek hroznového vína – resveratrolu (prírodného antioxidantu).

Podľa internetovej stránky ministerstva poľnohospodárstva má červené víno priaznivé účinky, ktoré sa nenachádzajú v bielom víne. Mnohé z prospešných zložiek sú totiž obsiahnuté len v šupkách červeného hrozna a len červené víno sa zároveň fermentuje.

Je resveratrol z vína liečivý?

„Resveratrol je látka, ktorá má antioxidačné a kardioprotektívne alebo srdcovo ochranné účinky. Okrem tejto a mnohých ďalších látok však víno obsahuje aj alkohol. O alkohole sa viedlo mnoho diskusií a štúdií, ktoré stále prebiehajú a stále nemajú jednoznačné závery, o čom svedčí aj zhrnutie množstva vykonaných štúdií z roku 2021,“ hovorí Monika Bartolomějová.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie