fbpx

V Rusku sa rozmohol klobásový jed, ľudia končia v nemocniciach. Na vine sú šaláty

Pracovník rozvozu jedla v Moskve roznáša šaláty. Zdroj: Reprofoto/The Moscow Times, Freepik

V Rusku bol zaevidovaný zvýšený výskyt botulizmu, klobásového jedu. Je to jeden z najnebezpečnejších toxínov. Len štyristo gramov by dokázalo zabiť celú populáciu, píše ABC News.

Lekársku pomoc z dôvodu hromadnej otravy vyhľadalo v posledných dňoch 139 ľudí, z toho 121 bolo z Moskvy. Najmenej 30 z nakazených je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ďalších 55 je vo vážnom stave, informuje AFP.

Pomoc lekára muselo vyhľadať aj 14 ľudí v Nižnom Novgorode, ktorý je vzdialený od hlavného mesta približne 400 kilometrov. Podľa BBC 12 z nich skončilo na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Deväť z nich bolo vo vážnom stave. Ďalších 6 ľudí hospitalizovali s otravou v Kazani, ktoré je vzdialené približne 700 kilometrov od Moskvy.

Trestné konanie

Úrady začali trestné konanie vo veci poskytovania služieb, ktoré nespĺňajú požiadavky na bezpečnosť života a zdravia spotrebiteľov.

Fazuľový šalát

Zistilo sa, že toxická epidémia pochádza zo šalátov distribuovaných populárnou online donáškovou službou, píše The Moscow Times. Podľa BBC ľudia v oboch mestách začali mať zdravotné problémy po konzumácii gruzínskeho fazuľového šalátu lobio, pri ktorého príprave bola použitá konzervovaná strukovina.

Takýmto jedlom objednaným prostredníctvom donáškovej služby sa priotrávili aj obyvatelia Moskvy.

Tí konzumovali buď šalát lobio alebo šalát s tuniakom, fazuľou a jablkom.

Spôsobuje paralýzu

Centrum pre diagnostiku a prevenciu chorôb (CDC) uvádza, že botulizmus napáda nervy tela a spôsobuje ťažkosti s dýchaním, ochrnutie svalov a v najhorších prípadoch aj smrť. Botuloxín, klobásový jed, produkuje primárne baktéria Clostridium botulinum a patrí medzi najnebezpečnejšie jedy vôbec.

Úrad verejného zdravotníctva SR uvádza, že 400 gramov jedu by dokázalo zabiť celú populáciu. Ochorenie vzniká najčastejšie po konzumácii potravín, ktoré obsahujú vytvorený jed. Týka sa potravín, ktoré sú nesprávne konzervované, napríklad jedlo z domácej výroby. Z tohto dôvodu sa do mäsových výrobkov pridáva dusitan sodný, inak by sa v nich mohla baktéria rozmnožiť.

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že ak sa otrava zachytí včas, dá sa liečiť. Ak nie je dostatočne skoro diagnostikovaná a liečená, spôsobuje smrť.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie