V mikrovlnke to „žije“: Analýza odhalila bohatý ekosystém baktérií. Na čo si dať pozor?

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Najrozmanitejšie spoločenstvo baktérií obsahovali laboratórne mikrovlnné rúry, rozdiel však nebol nijako výrazný. Výskumníci v nich našli ako bežné „kuchynské“ baktérie, ktoré máme doma všetci, tak aj extrémofíly, teda kmene baktérií, ktoré sú schopné znášať extrémne podmienky. Napríklad majú lepšiu schopnosť znášať vysoké dávky žiarenia, vysoké teploty či sucho ( žiť v prostredí prakticky bez vlhkosti).

Prečo sa našli práve v laboratórnych mikrovlnkách? Je to zrejme dané tým, že tie sa používajú trochu inak a na iné látky. Napríklad sa v nich málokedy ohrievajú potraviny, takže baktérie typické práve v potravinách sa do nich dostávajú ťažšie. Často sa tiež zapínajú na dlhšiu dobu, než akú potrebujete na ohrev obeda. Mikroorganizmy v nich žijúce sú teda pravdepodobne vystavené vyšším dávkam žiarenia.

Nie sú sterilným miestom

Autori sa údajne chcú viac venovať hlavne práve výskumu týchto „extrémnych“ baktérií, ktoré sú z ich pohľadu pochopiteľne najzaujímavejšie. Chcú zistiť, čím to, že prežili opakované dávky žiarenia, či by (skôr len hypoteticky) nemohli mať biotechnologické využitie, napríklad pri likvidácii toxického odpadu.

Za nezvyklými a rozmanitými mikrobiálnymi spoločenstvami teda nie je potrebné putovať na exotické miesta, ako píšu autori v úvode svojej práce. Áno, extrémofilovia môžu prežiť v horúcich hydrotermálnych prieduškách niekoľko kilometrov pod hladinou morí, vo vnútri antarktického ľadu v teplotách neustále hlboko pod bodom mrazu alebo kilometre pod povrchom Zeme. Ale svoj vlastný životný priestor si môžu nájsť aj len niekoľko metrov od miesta, kde tento text čítate, napríklad práve v mikrovlnnej rúre.

Táto predstava asi časť laikov príliš nepoteší, ale z hľadiska mikrobiológie to nie je pochopiteľne až tak zarážajúce. Baktérie obsadzujú prakticky každé možné miesto v životnom prostredí aj tam, kde sa miestne podmienky veľmi výrazne líšia od „normálu“.

Z hľadiska nás všetkých ostatných sú dôsledky jednoduchšie: Mikrovlnné rúry zjavne nie sú ani omylom sterilné miesta. Pomerne dobre v nich prežívajú aj bežné mikroorganizmy, vrátane kmeňov, ktoré môžu byť problematické a môžu spôsobiť zdravotné problémy, aspoň za určitých okolností. Zároveň to však podľa všetkého nie sú ani žiadne semeniská nebezpečných patogénov, ktoré by vyžadovali zvláštnu pozornosť a starostlivosť.

Obsahujú zhruba podobné organizmy, aké nájdete na svojej kuchynskej linke. Dáva teda zmysel riadiť sa odporúčaním autorov a pristupovať k nim zhruba podobne: Mikrovlnnú rúru sa teda oplatí čistiť a utrieť a nespoliehať sa na to, že v nej „predsa nič neprežije“.

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie