Tatranskou Štrbou sa ešte v novembri minulého roka pretriasla téma, ktorou nakoniec žilo celé Slovensko. V Kolibe Žerucha totiž predávali pochúťky z medveďa hnedého. V ponuke bola napríklad nátierka z medvedieho mäsa či medvedí guľáš. Slovenská inšpekcia však prišla k záveru, ktorý nepotešil samotnú reštauráciu.
Pavol Hurajt, majiteľ a prevádzkovateľ koliby známy aj ako bývalý biatlonista a olympijský medailista, však obhajoval, že mäso bolo získané legálne prostredníctvom poľovníckej organizácie a že všetky potrebné povolenia boli v poriadku. Napriek tomu, po týchto diskusiách sa rozhodli pokrmy z ponuky stiahnuť.
Podľa jeho slov však medvedie mäso stiahli len kvôli sezónnosti, ktorá sa skončila. V pláne ho mal vrátiť hneď, ako bude o neho záujem.
Ochranári podali trestné oznámenie
Ako sme Vás už informovali, medvedie mäso v ponuke koliby Žerucha vyvolalo rozličné reakcie verejnosti, pričom ochranári z iniciatívy My sme les sa rozhodli konať a podali trestné oznámenie. Po tomto kroku sa v podniku striedali kontroly a medvedie produkty nakoniec z ponuky stiahol.
„Naozaj nerozumiem povyku, ktorý sa zdvihol. Mäso sme zatiaľ uskladnili. Hlavne preto, že teraz je také medziobdobie s menším počtom zákazníkov a ide o naozaj exkluzívnu a limitovanú ponuku. Akonáhle sa začne sezóna, medvedie pochúťky opäť zaradíme do ponuky,“ priblížil v tom čase Pavol Hurajt, majiteľ a prevádzkovateľ koliby známy aj ako bývalý biatlonista a olympijský medailista.
Mäso, ktoré bolo ponúkané v kolibe, malo pochádzať od medveďa, ktorého ulovilo poľovné združenie v okrese Liptovský Mikuláš. Po jeho ulovení bolo podrobené veterinárnej prehliadke, pričom vzorka mäsa bola následne testovaná v laboratóriu na prítomnosť parazitov spôsobujúcich trichinelózu. Až po tomto procese a splnení všetkých stanovených noriem mohlo byť mäso spracované a ponúknuté na konzumáciu.
Ponúkal poriadne špeciality
V kolibe ponúkali ako špecialitu „domácu jemne pikantnú nátierku z medvedích oškvariek“ či „medvedí guláš s opekanou žemľovou knedľou plnenou brusnicami a borievkami“. Aktuálne však podľa informácií TV Markíza narazili opäť na problém. „Bohužiaľ, dopustili sa istej administratívnej chyby. Ak chcete mäso z medveďa predávať, je to možné. Ale musíte si vyžiadať súhlas z ministerstva,“ potvrdil štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa.
Portál tiež uvádza, že inšpektori už vyšetrovanie ukončili a nasleduje správne konanie o konkrétnej výške pokuty pre poľovníkov aj reštauráciu. Podľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) sú však predaj a kúpa mäsa medveďa hnedého zakázané. „Predaj a kúpa mäsa z tohto cicavca sú zakázané príslušným nariadením Európskej únie. SIŽP začne správne konanie vo veci uloženia pokuty voči obom subjektom – užívateľovi poľovného revíru, ktorý mäso predal, aj reštaurácii, ktorá ho kúpila a následne ponúkala na konzumáciu,“ konštatovala v stanovisku SIŽP.
Výsledok bol jednoznačný
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) vyšetrovanie už ukončila. Výsledok bol jednoznačný, no poriadne šokujúci. V kolibe v Tatranskej Štrbe predal užívateľ poľovného revíru v obci Pribylina až 60 kíl mäsa z medveďa hnedého.
„Dalo sa očakávať, že inšpekcia pristúpi ku konaniu uložením sankcie. Od začiatku bolo zrejmé, že ani predmetné združenie, ani reštaurácia nemali všetky povolenia na obchodovanie s medvedím mäsom,“ konštatoval bývalý šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého Marián Hletko.
Reštaurácia nesúhlasí
Potom, čo sa výsledok dozvedela aj reštaurácia, s reakciou prišli rýchlo. Podľa ich slov využijú všetky právne prostriedky na preukázanie nesprávnych záverov. „Využijeme všetky právne prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby sme preukázali, že závery nie sú správne,“ uviedla.