4. Koreň kava kava
Podľa webu NCBI sa mletý koreň kava kava používa na polynézskych ostrovoch už tisícky rokov namiesto alkoholu. Dôvodom sú jeho údajné účinky na znižovanie úzkosti, podporu relaxácie a pokojnejšieho spánku. Tí, ktorí ho užívajú, si rozmiešajú práškovú formu mletého koreňa vo vode.
„ Treba byť pri tejto potravine mimoriadne opatrní. Pri konzumácii vysokého množstva môže byť pre pečeň škodlivý ako alkohol,“ upozorňuje odborníčka.
5. Vitamín A
Vitamín A je životne dôležitá živina, hrá dôležitú úlohu napríklad pri imunite a zároveň má antioxidačné vlastnosti, tvrdí Alsing. Napriek tomu by si každý, kto ho užíva, mal dávať pozor, aby to s množstvom neprehnal. „Dávky vitamínu A, ktoré spadajú do odporúčanej dennej dávky (RDA), nie sú spojené s poškodením pečene,“ hovorí Poston. „Avšak dávky vyššie ako 100-násobok RDA môžu spôsobiť akútne poškodenie pečene. Nadmerné množstvo vitamínu A môže poškodiť špecializované pečeňové bunky, čo spôsobí zjazvenie a poranenie pečene.“
Nie nadarmo sa hovorí, všetkého veľa škodí. Ako ste na tom vy? Prijímate správne množstvo vitamínov, alebo naopak musíte svoje dávkovanie zmeniť?