Vedci odhalili, že krv ustríc obsahuje bielkoviny so silnými antibakteriálnymi vlastnosťami, ktoré nielen ničia baktérie, ale zároveň zvyšujú účinnosť viacerých bežných antibiotík. Tento objav prináša nádej v boji proti narastajúcej rezistencii baktérií na lieky, ktorá predstavuje globálny zdravotný problém.
Ustrice sú často vnímané kontroverzne – zatiaľ čo jedni ich považujú za delikatesu, iní ich prirovnávajú ku konzumácii hlienov. No pre vedu nie je dôležitá ich chuť, ale ich potenciálny prínos pre zdravie. Informuje portál Techpedia.
Štúdia tímu výskumníkov z Univerzity Southern Cross v Austrálii dokázala, že hemolymfa ustríc, ich obdoba krvi, obsahuje bielkoviny schopné narúšať bakteriálne biofilmy, ktoré chránia baktérie pred antibiotikami a ľudskou imunitou.
„Väčšina organizmov má prirodzené obranné mechanizmy na ochranu pred infekciou. Ustrice neustále filtrujú baktérie z vody, takže sú dobrým miestom na hľadanie potenciálnych antibiotík,“ uviedla Kirsten Benkendorffová, spoluautorka štúdie a profesorka z Prírodovedeckej a technickej fakulty univerzity.
Tento objav nadväzuje na predošlý výskum, kde proteíny z hemolymfy preukázali schopnosť ničiť baktérie spôsobujúce respiračné infekcie, ako sú Streptococcus pneumoniae a S. pyogenes. Navyše, tieto bielkoviny dokázali až 32-násobne zvýšiť účinnosť antibiotík, ako sú ampicilín, gentamicín, trimetoprim a ciprofloxacín, proti baktériám, ktoré spôsobujú vážne ochorenia ako zápal pľúc, infekcie krvi či kožné infekcie.
Významným zistením je, že proteíny z hemolymfy sú netoxické pre ľudské pľúcne bunky, čo otvára možnosti ich použitia pri vývoji nových liečiv. Tento proces však bude časovo a finančne náročný. Medzitým vedci odporúčajú zaradiť ustrice do jedálnička, keďže obsahujú zinok, polynenasýtené mastné kyseliny a vitamíny, ktoré posilňujú imunitu a môžu taktiež pomôcť bojovať proti baktériám.
Výsledky štúdie boli publikované v magazíne PLOS One a predstavujú významný krok k riešeniu jednej z najväčších výziev moderného zdravotníctva.