fbpx

Ultra-spracované potraviny? Radšej povedz nie

Reklama
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Darrien Staton, Leon Seibert

Nový výskum naznačuje, že ultra-spracované potraviny (UPF) zvyšujú riziko kognitívnych porúch a mozgových príhod. Ak patríš medzi milovníkov ultra-spracovaných potravín – napríklad cereálie, fast-food, alebo sladkosti z obchodu, mal by si spozornieť.

Je známe, že ak si naplníš tanier zeleninou, ovocím, rybami, zdravými olejmi a obilninami v stredomorskej strave, zlepšíš si zdravie srdca a mozgu. Ako veľmi je ale zlé pre zdravie mozgu, ak si dopraješ ultra-spracované potraviny?

Čo treba vedieť o tejto novej štúdii

Nová štúdia prináša jasnú odpoveď: konzumácia ultra-spracovaných potravín je spojená s vyšším rizikom kognitívnych porúch a mozgových príhod, informuje health.harvard.edu.

Táto observačná štúdia skúmala údaje z projektu REGARDS (REasons for Geographic And Racial Differences in Stroke). Účastníci štúdie boli pôvodne zapísaní medzi rokmi 2003 a 2007 a dostali množstvo dotazníkov, ktoré hodnotili zdravie, stravu, cvičenie, index telesnej hmotnosti, vzdelanie, príjem, konzumáciu alkoholu, náladu a ďalšie faktory. Okrem toho boli v pravidelných intervaloch vykonávané testy pamäte a jazyka.

Aby sa zistilo riziko mozgovej príhody a kognitívnych porúch, údaje od 20 243 a 14 175 účastníkov vo veku 45 rokov a viac, boli použité na základe kvality informácií z dotazníkov a testov.

Výsledky štúdie

Podľa analýzy autorov, zvýšenie príjmu ultra-spracovaných potravín o iba 10 % bolo spojené s výrazne vyšším rizikom kognitívnych porúch a mozgovej príhody. Príjem nespracovaných alebo minimálne spracovaných potravín bol spojený s nižším rizikom kognitívnych porúch.

Účastníci štúdie, ktorí uvádzali dodržiavanie zdravej stravy (ako je stredomorská, DASH alebo MIND strava) a konzumovali minimum ultra-spracovaných potravín, si udržiavali lepšie zdravie mozgu v porovnaní s tými, ktorí dodržiavali podobné zdravé diéty, ale konzumovali viac ultra-spracovaných potravín.

Prečo môžu byť ultra-spracované potraviny zlé pre tvoj mozog?

Tu sú niektoré biologické dôvody:

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie