fbpx

Týmto ultraspracovaným potravinám sa vyhýbaj. Môžeš si tak zachrániť život

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Ashley Green

„Napríklad obilniny, celozrnné pečivo, sú tiež považované za ultraspracované potraviny, ale obsahujú rôzne prospešné živiny ako vlákninu, vitamíny a minerály,“ povedal. „Na druhej strane si myslím, že ľudia by sa mali snažiť vyhnúť alebo obmedziť konzumáciu určitých ultraspracovaných potravín, ako je spracované mäso, cukrom sladené nápoje a tiež potenciálne umelo sladené nápoje.“

Existuje tiež viac otázok, na ktoré je potrebné odpovedať, pokiaľ ide o ultraspracované potraviny.

Po prvé, nedávna štúdia je silná kvôli dĺžke pokrytého času, ale je to pozorovacia štúdia. To znamená, že aj keď výskumníci môžu pozorovať koreláciu, nemôžu povedať, že príčinou úmrtí boli potraviny, povedal Dr. Peter Wilde, emeritný člen Quadram Institute Bioscience v Spojenom kráľovstve. Výskumníci sa tiež musia viac pozrieť na zložky ultraspracovaných potravín, ktoré by mohli ovplyvňovať zdravie – či už sú to potravinové prísady, emulgátory alebo príchute – aby mohli vládam a inštitúciám poradiť, ako regulovať potraviny, povedal Song.

Najdôležitejšia je celková strava

Výskumníci tiež zistili, že najdôležitejším faktorom na zníženie rizika úmrtia je kvalita celkovej stravy človeka, povedal Song. „Ak ľudia udržiavajú vo všeobecnosti zdravú stravu, nemyslím si, že by sa museli báť alebo byť vystrašení,“ povedal. „Celkový stravovací režim je stále prevládajúcim faktorom určujúcim zdravotné výsledky.“

Zdravá strava je pestrá, s čo najviac farebným ovocím a zeleninou a celozrnnými výrobkami, povedal Wilde. „Ak sa obávate o prídavné látky v potravinách, vyberte si potraviny s nízkym obsahom prídavných látok,“ uviedol v e-maile. „Len pamätajte na nutričný obsah (ultraspracovaných potravín), ktoré sa rozhodnete konzumovať.“

Je tiež dôležité si uvedomiť, že potraviny treba jesť vyvážene. Ovocná šťava obsahuje prospešné vitamíny, minerály a antioxidanty, keď sa konzumuje s mierou, ale príliš veľa bude mať vysoké hladiny cukru, ktoré môžu prevýšiť ich výhody, povedal Wilde. „Toto nie je čiernobiele,“ povedal. „Konkrétne jedlo nie je dobré ani zlé, bude obsahovať prvky oboch a rovnováha medzi nimi môže závisieť od toho, koľko zjete.“

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie