Konzumácia ultraspracovaných potravín je podľa 30-ročnej štúdie spojená so skorým rizikom úmrtia – ale rôzne potraviny majú rôzne účinky.
Ultraspracované potraviny sú tie, ktoré obsahujú zložky, ktoré sa „nikdy alebo zriedkavo nepoužívajú v kuchyniach, alebo triedy aditív, ktorých funkciou je urobiť konečný produkt chutným alebo príťažlivejším,“ uvádza Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo pre OSN.
Tieto prísady – nachádzajúce sa vo veciach, ako sú limonády, hranolčeky, balené polievky, nugety a zmrzlina – môžu zahŕňať konzervačné látky proti plesniam alebo baktériám, umelé farbivá, emulgátory na zastavenie separácie a pridaný alebo upravený cukor, soľ a tuky, aby bolo jedlo príťažlivejšie. Napríklad spracované mäso a sladké potraviny a nápoje nekorelujú s rovnakými rizikami ako ultraspracované celé zrná, povedal hlavný autor štúdie Dr. Mingyang Song, docent klinickej epidemiológie a výživy na Harvardskej škole verejného zdravia TH Chan.
Štúdia analyzovala údaje od viac ako 100 000 zdravotníckych profesionálov v Spojených štátoch bez rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení alebo cukrovky. Od roku 1986 do roku 2018 účastníci každé dva roky poskytovali informácie o svojom zdraví a životnom štýle. Každé štyri roky vypĺňali podrobný potravinový dotazník.
Skupina, ktorá konzumuje najmenej ultraspracované potraviny, zjedla v priemere asi tri porcie denne, zatiaľ čo najvyššia priemerne sedem porcií denne, podľa štúdie zverejnenej v časopise The BMJ. Tí, ktorí jedli najviac, mali o 4 % vyššie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny, vrátane 9 % zvýšeného rizika neurodegeneratívnych úmrtí, ukázali údaje.
Song opísal koreláciu ako „miernu“, pričom poznamenal, že spojenie nebolo rovnako silné medzi všetkými druhmi ultraspracovaných potravín. „Pozitívnu asociáciu vedie najmä niekoľko podskupín vrátane spracovaného mäsa a nápojov sladených cukrom alebo umelo sladených nápojov,“ povedal. Zistenia v tejto štúdii boli v súlade so stovkami ďalších v tejto oblasti, ale to, čo robí túto jedinečnú, je jej analyzovanie rôznych podskupín v kategórii ultraspracovaných potravín, povedala Dr. Marion Nestle, emeritná profesorka výživy, potravinových štúdií a Paulette Goddard.
Musíme sa zbaviť všetkých ultraspracovaných potravín?
Song by nevyhnutne neodporúčal úplné odmietnutie všetkých ultraspracovaných potravín, pretože ide o rôznorodú kategóriu, povedal.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)