Podplamenník patrí medzi tradičné jedlá, ktoré poznáme z jarmokov a hodových slávností. Táto chrumkavá pochúťka s nadýchaným kysnutým cestom sa pripravuje na rôzne spôsoby – od jednoduchých smotanových základov až po bohaté syrové a mäsové variácie.
Portál Ženy v meste prináša recept na domácu verziu podplamenníka s bryndzou, slaninou a červenou cibuľkou. Príprava síce vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok rozhodne stojí za to!
Ingrediencie na podplamenník
Cesto:
- 250 g hladkej múky (+ na posypanie)
- 125 ml mlieka
- 1/4 kocky droždia (10 g)
- 1 zemiak uvarený v šupke
- 1 kopcovitá lyžica bravčovej masti
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
Plnka:
- 150 g kyslej smotany
- 125 g bryndze
- 100-150 g slaniny
- 2 červené cibule
Postup prípravy podplamenníka
Príprava cesta
Zemiak uvaríme v šupke, ošúpeme a najemno nastrúhame. Medzitým si pripravíme kvások – v teplom mlieku rozmrvíme droždie, pridáme lyžičku cukru, zamiešame a necháme vzísť. Do misy nasypeme múku, pridáme soľ, bravčovú masť, nastrúhaný zemiak a kvások. Cesto miesime približne 10 minút, kým nezíska hladkú a pružnú konzistenciu. Posypeme ho múkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 45 minút, kým nezdvojnásobí objem.
Príprava plnky
V miske zmiešame kyslú smotanu s bryndzou. Slaninu nakrájame na malé kúsky a orestujeme na panvici do chrumkava. Odložíme ju bokom a na vypečenom tuku krátko opečieme nakrájanú červenú cibuľu.
Tvarovanie a pečenie podplamenníka
Vykysnuté cesto vyberieme na plech vymastený bravčovou masťou. Pomocou rúk ho rovnomerne roztiahneme po celej ploche plechu a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť.
Na cesto nanesieme pripravenú bryndzovo-smotanovú plnku, posypeme orestovanou slaninou a cibuľou. Vložíme do predhriatej rúry na 250 °C a pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 200 °C a pečieme ďalších 15-20 minút, kým cesto nezíska krásne zlatohnedú farbu.
Podplamenník je hotový – dobrú chuť!
Podávame ešte teplý, ideálne s čerstvým kefírom alebo kyslým mliekom. Tento tradičný recept vás prenesie na voňavé jarmoky a hodové slávnosti priamo do pohodlia vášho domova. Vyskúšajte a pochutnajte si na tejto lahodnej klasike!