fbpx

Tri znaky, že konzervované jedlo by si už NEMAL jesť – a ako ho uchovať čo NAJDLHŠIE

Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay.com, Reprofoto/Mirror.co.uk

Okrem preliačin sú hrdza a abnormálne vypukliny ďalšie dve veľké varovné signály pri konzumácii konzervovaných potravín. Tie môžu tiež podporovať nebezpečnú bakteriálnu kontamináciu.

Jackson pokračuje: „Hrdza na plechovke je znepokojujúca, pretože môže oslabiť kov a kontaminovať obsah. Aj malé hrdzavé škvrny môžu naznačovať, že jedlo vo vnútri už nemusí byť bezpečné na konzumáciu. Viditeľne vypuklá plechovka je jasným signálom problémov. Toto vypuknutie je zvyčajne spôsobené nahromadením plynu z bakteriálnej aktivity vo vnútri plechovky, čo naznačuje, že jedlo je skazené a nie je bezpečné na konzumáciu. Uisti sa, že vyhodíš vypuklé plechovky, aby si znížil riziko kontaminácie.“

„Ak po otvorení plechovky vytryskne tekutina, môže to byť spôsobené nahromadením plynu z mikrobiálneho rastu, čo naznačuje skazenie. To ovplyvňuje chuť a kvalitu jedla, ale tiež predstavuje vážne zdravotné riziko, takže buď opatrný.“ Aby si sa vyhol týmto rizikám a uchoval konzervované jedlo, Jackson odporúča tieto položky „správne skladovať“. Hoci to môže znieť ako samozrejmosť, existuje niekoľko neviditeľných vplyvov, ktoré je potrebné zvážiť.

Napríklad skladovanie konzervovaných potravín v skrinke nad alebo v blízkosti drezu je vraj „nesprávne“. Môže sa to zdať ako chladné a suché miesto, ale vlhkosť a meniace sa teploty spôsobené drezom môžu „urýchliť proces skazenia“ a „skrátiť trvanlivosť konzervovaných potravín“.

„Extrémne nízke teploty môžu spôsobiť prasknutie plechoviek, čo môže viesť k vniknutiu vzduchu a vlhkosti, čo môže následne viesť k hrdzi a možnej kontaminácii,“ pokračuje Jackson. „Udržiavanie konzervovaných potravín v stabilnom, miernom prostredí pomáha zachovať ich trvanlivosť a bezpečnosť.“

Potraviny s vysokým obsahom kyselín, ako sú paradajky, si zvyčajne zachovávajú svoju kvalitu približne 18 mesiacov po dátume spotreby vďaka svojej kyslosti, ktorá pomáha ich uchovaniu. Naopak, potraviny s nízkym obsahom kyselín, ako je mäso a zelenina, si môžu zachovať svoju najlepšiu čerstvosť dva až päť rokov po dátume spotreby, pokiaľ sú správne skladované.

Dr. Lawrence Cunningham, lekársky odborník z UK Care Guide, tiež predtým povedal pre The Mirror: „… Vždy používaj svoj úsudok a radšej sa prikloň k opatrnosti. Ak máš pochybnosti, je najlepšie vyhnúť sa riziku a plechovku vyhodiť. Pamätaj, že bezpečnosť potravín by mala byť vždy na prvom mieste, aby si sa predišiel akýmkoľvek zdravotným rizikám.“

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie