Tri znaky, že konzervované jedlo by si už NEMAL jesť – a ako ho uchovať čo NAJDLHŠIE

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay.com, Reprofoto/Mirror.co.uk

Odradila ťa niekedy od večere preliačená plechovka? Tvoje inštinkty môžu byť úplne správne, píše mirror.co.uk.

Fazuľa v paradajkovej omáčke, tuniak a dokonca aj šunka sú medzi rôznymi kuchynskými základmi balenými v plechovkách. Paul Jackson, odborník z NRC Business Waste, však vyzýva, aby si dôkladne skontroloval každú plechovku a dal pozor na tri hlavné varovné signály.

Ver či nie, všetko sa to odvíja od tvaru plechovky, jej skladovania a toho, čo sa v nej nachádza – niečo, čo sa ľahko prehliadne pri skladovaní nákupov zo supermarketu. Vysvetľuje: „Jedlo z plechovky s plytkou preliačinou je vo všeobecnosti bezpečné na konzumáciu, pokiaľ neexistujú iné známky poškodenia. Veľké preliačiny na plechovkách s potravinami sú však vážnym varovným signálom. Tieto preliačiny môžu ovplyvniť tesnenie, čo môže umožniť vniknutie baktérií a skazenie obsahu. Uisti sa, že pred konzumáciou jedla vo vnútri skontroluješ plechovky na hlboké preliačiny.“

Ako Jackson naznačuje, hlboké preliačiny, ktoré významne menia tvar plechovky, by mali byť považované za varovný signál. Mikrofraktúry, ktoré môžu vzniknúť týmto poškodením, môžu občas umožniť baktériám rozvíjať sa pozdĺž švov, čo podľa predchádzajúcej správy denníka Mirror môže viesť k botulizmu, ak sa požijú.

Toto zriedkavé, ale závažné ochorenie zvyčajne vzniká, keď baktérie vytvárajú toxín, ktorý napáda nervový systém. Príznaky zvyčajne zahŕňajú ovisnuté viečka, problémy s dýchaním a rozmazané videnie v dôsledku oslabenia svalov v celom tele.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie