Trápia ťa pachy z varenia či odpadkového koša? Zatoč s nimi raz-dva a osviež vzduch v kuchyni

Reklama
Ilustračné foto, koláž istream.sk. Zdroj: Freepik

Zápach z umývačky riadu

Možno si si doteraz myslel, že vnútro umývačky sa umýva spoločne s riadom. Lenže to nie je tak úplne pravda. Stále tu zostávajú nejaké zvyšky jedla, ktoré môžu byť zdrojom zápachu. Pokiaľ ich neodstrániš manuálne alebo umývačku raz za čas neprečistíš, nečuduj sa, že ti pri každom otvorení nebude umývačka voňať.

Dôležité je hlavne pravidelne čistiť filter, ktorý sa rýchlo zanáša zvyškami jedla a tuku. Všetka znečistená voda tak neodtečie a zostáva na dne spotrebiča a počas pár dní sa začne kaziť. To zapríčiní, že sa z umývačky pri každom otvorení line do okolia nepríjemný odér. Preto filter raz za dva týždne vyber a dôkladne ho prepláchni pod tečúcou horúcou vodou.

Umývačku je tiež dobré pravidelne ručne vymývať roztokom s octom alebo citrónovou šťavou, ktorý pomôže neutralizovať všetky potenciálne pachy. Ďalšou možnosťou, ako umývačku vyčistiť a zbaviť zápachu, je použitie jedlej sódy. Ako na to? Dve malé vrecká presyp do nejakej misky a tú polož do spodného koša. Časť môžeš nasypať aj do priestoru na umývací prostriedok. Umývačku nastav na najvyššiu teplotu a dlhšiu dobu umývania a pusti na prázdno.

Zápach z mikrovlnky

Aj z mikrovlnnej rúry sa pri pravidelnom používaní vanie dosť nepríjemný zápach. A to hlavne v prípade, že zabúdame na čistenie. Usadená mastnota a zvyšky ohrievaných jedál sa hromadia a časom zapáchajú. Pritom odstránenie špiny aj zápachu nie je nič zložité.

A bolo by naozaj zbytočné si ničiť chuť ohrievaných potravín chemickými čistiacimi prostriedkami, keď ti rovnakú službu urobí prírodný produkt. Najlepším riešením je teda vložiť do misky hrnček vody spoločne s plátkami citróna a nechať túto zmes ohriať na 2–5 minút na najvyšší výkon.

Potom, čo misku vyberieš, všetky zaschnuté zvyšky potravín sa nádherne uvoľnia, mastnota povolí. Potom rúru ľahko umy a vytri dosucha. Citrónové výpary uvoľnia nielen zaschnutú špinu, ale neutralizujú aj zápach.

Pri varení by väčšinu pachov mal odsať digestor. Ale nie vždy je to stopercentné a nevábivá vôňa nám dokáže pokaziť aj chuť do jedla. Nabudúce vyskúšaj osvedčený trik našich babičiek. Stačí, keď pri varení povaríš aj nejaké aromatické byliny v nezakrytom hrnci.

Veľmi vhodné sú napríklad mäta, šalvia, levanduľa, dobromyseľ, harmanček a materina dúška, ktoré do seba všetky nepríjemné pachy absorbujú. Pokiaľ ťa trápi zápach, ktorý vzniká pri smažení pokrmov, polož vedľa sporáka misku s bielym octom.

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie