Trápia ťa pachy z varenia či odpadkového koša? Zatoč s nimi raz-dva a osviež vzduch v kuchyni

Reklama
Ilustračné foto, koláž istream.sk. Zdroj: Freepik

V kuchyni trávime dosť času nielen prípravou pokrmov, ale aj ich konzumáciou. Občas nám pobyt v tejto miestnosti znechutia rôzne pachy – odpadkový kôš, chladnička, mikrovlnka či umývačka. Pokazia nielen náladu, ale tiež chuť do jedla. Poradíme, ako si s tým čo najlepšie poradiť.

Zbaviť sa nepríjemných pachov nie je žiadna veda. Môžeš, samozrejme, míňať množstvo peňazí na nákup čistiacich prostriedkov a odstraňovače zápachov, aby ti eliminovali nepríjemný odér v kuchyni. Ide to aj inak! Ak nechceš zaťažovať životné prostredie a rád by si sa vyhol zbytočnej chémii, skús to účinnejšie aj prírodnou cestou.

Zápach z odpadkového koša

Aj keď do koša vkladáme jednorazové vrecia, ktoré často s odpadkami vynášame, škaredý zápach aj tak pretrváva. V skutočnosti to často nie sú samotné odpadky, ktoré zapáchajú. Dno koša totiž takmer nikdy nezostane nezasiahnuté. Aj vreckom môžu prenikať nečistoty, omrvinky, presakovať vlhkosť, píše Blesk.

Niekedy nám aj odpadky padajú mimo. Sú tak hneď hotovou liahňou na nečistoty a baktérie. Navyše do seba kôš absorbuje rôzne pachy. Nádobu na odpadky vrátane poklopu teda pravidelne vymývaj horúcou vodou, do ktorej pridáš niekoľko lyžičiek jedlej sódy.

Tá má totiž veľmi dobrú schopnosť absorbovať pachy a zároveň účinne čistí. Ideálne po každom vynesení odpadkov alebo aspoň raz týždenne. Rovnako tak na zápach pomôže, keď pod vrecko s odpadkami položíš kôru z citróna. Citrusová vôňa eliminuje zápach potravín. Raz za štrnásť dní šupky nezabudni vymeniť za nové.

Zápach z chladničky

Pri otvorení chladničky ti takmer prevrátilo žalúdok? Idem, riešim. V prvom kroku je potrebné zbaviť sa všetkých vinníkov. Možno za nepríjemný odér môžu nejaké pokazené potraviny, preto určite nezabúdaj na pravidelnú kontrolu trvanlivosti. Zdrojom zápachu môžu byť ale aj zle zabalené aromatické pokrmy – napríklad rôzne druhy syrov, cesnaková nátierka a pod.

Vždy ich ulož do dobre uzavretých nádob. Ďalej je potrebné tiež myslieť na pravidelné vymytie chladničky, aby si sa vyhli šíreniu baktérií. K tomu sa ti zíde jedlá sóda alebo citrónová šťava. Dokážu ale aj pohlcovať zápach. Nasyp jedlú sódu na tanierik, polož na dno chladničky a nechaj ju tam do druhého dňa.

V prípade citrónovej šťavy nanes trochu na vatový tampónik a vlož ho do chladničky. Ako lapač pachov dobre funguje aj tanierik s čerstvo mletou kávou, rozkrojená cibuľa aj varné vrecko s neuvarenou ryžou.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie