K tragickému úmrtiu došlo v jednej z miestnych reštaurácií, kde deväťročná Martina dostala náhlu alergickú reakciu po konzumácii gnocchi, talianskych zemiakových cestovín. Obed mal byť odmenou za jej statočnosť pri vyšetrení pľúc v nemocnici, no zvrhol sa na boj o život, ktorý sa, žiaľ, nepodarilo vyhrať.
Dievča začalo pociťovať zdravotné problémy už pol hodiny po jedle, uvádza Vanity Fair. Prudké kŕče, vracanie, problémy s dýchaním a nakoniec zástava srdca spôsobili, že ani rýchly zásah matky či lekárstva nepomohol. Napriek podaniu adrenalínu a okamžitému prevozu do nemocnice Martina zomrela, pravdepodobne v dôsledku anafylaktického šoku spôsobeného prítomnosťou pšenice v jedle.
Matka upozorňovala na alergiu
Podľa slov matky ešte pred objednávkou upozornila personál na dcérinu alergiu na pšenicu a požiadala o overenie cestovín. Napriek tejto obozretnosti sa v jedle pravdepodobne nachádzal alergén. „Vždy sme boli opatrní, neviem si vysvetliť, ako k tomu mohlo dôjsť,“ uviedla zúfalá matka pre taliansky Vanity Fair.
Vyšetrovatelia teraz preverujú, či došlo k pochybeniu zo strany reštaurácie, najmä v komunikácii medzi čašníkom a kuchárom. Ak sa potvrdí zlyhanie, reštaurácii hrozia vážne právne dôsledky. Prípad tiež upozorňuje na možné medzery v systéme informovania o alergénoch v jedlách, ktorý by mal zákazníkov lepšie chrániť.
Rodina malej Martiny sa rozhodla napriek tejto obrovskej tragédii pre ušľachtilý krok. Súhlasili s darovaním orgánov svojej dcéry, čím dali nádej na život iným ľuďom. Tento čin je svetlom nádeje v inak tragickom príbehu.