„Zistilo sa, že antioxidanty a polyfenoly získané z bobuľového ovocia znižujú oxidačný stres a zápal, ktoré sú zodpovedné za mnohé srdcové ochorenia,“ objasnila Khatri, podľa ktorej by sme toto ovocie mali zaradiť do každodenného jedálnička. Ovocie ako sú čučoriedky, maliny či jahody môžete jesť len tak, no môžete si ho pridať do vločiek, kaší či spraviť z neho smoothie.
Ovos
Obsahuje vysoký podiel vlákniny a spomaľuje trávenie. „Ovos je vysoko výživná potravina s nízkym glykemickým indexom… ideálna voľba na raňajky, ktorých cieľom je udržať energiu počas celého dňa,“ dodala Khatri s tým, že jedlo je teda vhodné aj pre tých, ktorí si strážia centimetre v páse.
„Pokiaľ ide o chudnutie, rozpustná vláknina obsiahnutá v ovse zvyšuje pocit sýtosti tým, že v črevách vytvára ‚gél‘, a tak pomáha znižovať celkový príjem energie tým, že podporuje pocit sýtosti počas dlhého obdobia,“ dodala odborníčka.
Výbornou voľbou sú napríklad ovsené vločky, ktoré si môžeš spraviť na raňajky.Pri ich kúpe si však daj pozor a zvoľ radšej tú najobyčajnejšiu možnosť. Mnoho vločiek sa vyrába aj s prímesou čokolády, sušeného ovocia či sladkých orechov. Vďaka tomu môžeš nechcene hneď ráno prijať vysokú dávku cukru.
Orechy
Sú dobrým zdrojom vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Pravdou je aj to, že orechy aj v malom množstve obsahujú veľké množstvo kalórií. Khatri však vysvetlila, že „vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny sú orechy veľmi účinné, pokiaľ ide o chudnutie“.
„Tieto prvky pomáhajú kontrolovať pocit hladu a dávajú ľuďom pocit sýtosti, čím odrádzajú od nadmernej konzumácie jedla,“ uzavrela nutričná poradkyňa.