Hydina je obľúbenou voľbou na slovenských tanieroch, no nie všetky jej časti sú vhodné na konzumáciu. Niektoré môžu obsahovať baktérie, parazity a škodlivé látky, ktoré nezničí ani tepelná úprava. Ktoré časti by ste mali radšej vynechať?
Problémové časti kurčaťa
Kuracie mäso je veľmi obľúbené medzi Slovákmi, vďaka svojej cene, jednoduchej a rýchlej príprave, nízkemu obsahu tuku a vysokému obsahu bielkovín. Preto je často odporúčané odborníkmi na výživu, lekármi a dietológmi. Avšak nie všetky časti kurčaťa sú bezpečné na jedenie. Niektoré môžu byť kontaminované baktériami a patogénmi, ktoré sa tepelnou úpravou nezničia.
Obľúbené, no riskantné
Portál Onet upozorňuje na niekoľko „problematických“ častí kurčaťa. Jednou z nich sú pečeň a pľúca, ktoré sú obľúbenou pochúťkou, no obsahujú organizmy a baktérie odolné voči vysokým teplotám. Konzumácia pľúc môže spôsobiť nepríjemné symptómy, ako sú nevoľnosť alebo otrava jedlom.
Pečeň zase obsahuje vysoký obsah cholesterolu a môže byť zdrojom baktérií, ako je kampylobaktéria. Jej konzumácia sa neodporúča najmä tehotným ženám.
Ďalšou problematickou časťou sú kuracie hlavy, ktoré môžu obsahovať parazity a baktérie. Okrem toho majú vysoký obsah cholesterolu, ktorý môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Pravidelná konzumácia týchto častí nemusí byť nebezpečná, ale nadmerná konzumácia už áno.
Časť, ktorú by ste mali úplne vynechať
Ďalej sú sporné aj kuracie krky, ktoré obsahujú veľa lymfatických uzlín. Pozor si treba dať aj na droby, keďže môžu obsahovať zvyšky liečiv, ktoré boli podávané kurčatám počas ich rastu, ako aj červy, baktérie a škodlivé vírusy.
Existuje však ešte jedna „horšia“ časť kurčaťa, ktorú odborníci úplne neodporúčajú konzumovať – chvosty, známe aj ako krp. Ide o časť, ktorá slúži hydine na vylučovanie a obsahuje najviac baktérií a patogénov.