Mozog je najzložitejší orgán v našom tele. Ovláda naše myšlienky, pocity, pamäť a veľa ďalších. Jedlo, ktoré konzumujeme, ovplyvňuje štruktúru a funkciu nášho mozgu, preto je dôležité ho udržiavať v zdraví. Portál Half Your Plate preto prináša zoznam 7 superpotravín, ktoré dopomáhajú k zdravému mozgu.
1. Čučoriedky
Čučoriedky majú vysoký obsah antioxidantov nazývaných flavonoidy, ktoré podporujú zdravie mozgu. Konzumácia čučoriedok sa spája so spomalením poklesu kognitívnych funkcií a zlepšením pamäti. Jedenie týchto bobúľ aspoň dvakrát týždenne je súčasťou diéty MIND. Diéta MIND je spôsob stravovania, ktorý preukázateľne znižuje riziko demencie a spomaľuje úbytok mozgových funkcií v priebehu času. Diéta MIND sa zameriava na konzumáciu potravín rastlinného pôvodu, ako je zelená zelenina, bobuľovité ovocie, celozrnné výrobky, orechy a fazuľa. Obmedzuje potraviny živočíšneho pôvodu, ako aj potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov a transmastných kyselín, napríklad vyprážané jedlá a dezerty. Čučoriedky a iné bobuľovité ovocie si môžete vychutnať samostatne ako desiatu, v ovsenej kaši alebo zmiešané s jogurtom.
2. Avokádo
Avokádo obsahuje mononenasýtené tuky, ktoré podporujú zdravie mozgu a poznávacie schopnosti. Tieto tuky majú protizápalové a antioxidačné účinky, ktoré chránia mozog pred poškodením. Polovica avokáda obsahuje aj takmer 7 g vlákniny. Vláknina pomáha udržiavať naše črevá zdravé. Naše črevá a mozog sú v neustálom spojení prostredníctvom tzv. osi črevo-mozog, takže dostatok vlákniny môže pomôcť udržať aj náš mozog zdravý. Avokádo si môžete vychutnať v guacamole, roztlačené na toaste alebo v šaláte.
3. Losos
Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré patria medzi esenciálne tuky. Nazývajú sa „esenciálne“, pretože naše telo si ich nedokáže vytvoriť, takže ich musíme získavať z potravy. Omega-3 pomáhajú zabezpečiť plynulú komunikáciu medzi mozgovými bunkami. Dostatok omega-3 sa spája so zlepšením učenia, pamäte a poznávania. Omega-3 pôsobia aj ako antioxidant a má protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť mozog pred poškodením. Lososa alebo iné tučné ryby, ako sú pstruh, sardinky a makrela, si doprajte aspoň dvakrát týždenne.
4. Zelená listová zelenina
Kapusta, špenát, brokolica či mangold obsahujú vitamíny C a K, kyselinu listovú a antioxidanty, ako je betakarotén. Tieto živiny pomáhajú chrániť mozog pred poškodením. Súčasťou diéty MIND je aj každodenná konzumácia zelených listov. Zeleninu si môžete vychutnať surovú v šaláte, rozmixovanú v smoothie alebo ľahko pripravenú na pare či dusenú na olivovom oleji ako ľahkú prílohu.
5. Vlašské orechy
Vlašské orechy obsahujú antioxidanty, zdravé tuky a rastlinné omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú udržiavať bystrý mozog. Aspoň niekoľkokrát týždenne si doprajte hrsť vlašských a iných orechov ako občerstvenie.
6. Pomaranče
Už jeden pomaranč vám dodá denné odporúčané množstvo vitamínu C, ktorý pomáha chrániť mozog. Pomaranče obsahujú aj foláty, ktoré sa podieľajú na fungovaní mozgu a našej nálade. Nedostatočný príjem folátov sa spája so zhoršenou náladou a depresiou, zlými kognitívnymi funkciami a vyšším rizikom demencie. Vyskúšajte napríklad šalát z pečenej červenej repy s pomarančom a fetou, ktorý je skvelým spôsobom, ako si vychutnať pomaranče. Tento na živiny bohatý šalát vám zároveň poskytne porciu zelenej listovej zeleniny.
7. Vajcia
Vajíčka sú plné živín, ale obsahujú najmä cholín, ktorý zohráva významnú úlohu pri vývoji a fungovaní mozgu. Dostatok cholínu sa spája aj so zlepšením pamäte. Na posilnenie mozgu môžete napríklad spracovať vajcia do frittaty s obľúbenou zelenou zeleninou.
Jedlo, ktoré konzumujeme, priamo ovplyvňuje zdravie nášho mozgu. Často si doprajte celozrnné potraviny rastlinného pôvodu a potraviny s omega-3 tukmi, ktoré chránia náš mozog pred poškodením a udržiavajú ho v špičkovej kondícii.