Zeler
Stopkatý zeler sa pýši veľmi nízkym obsahom kalórií (v 100 gramoch ich je iba 17). Tvorí ho hlavne voda a vláknina, ktorá má sýtiacu schopnosť, a ďalej vitamíny (A, B, C, K a E) a minerálne látky (napr. vápnik, jód, železo, draslík či horčík). Pomôže vám naštartovať metabolizmus, vďaka silnému diuretickému účinku vyplaviť z tela škodlivé látky, a navyše je to prírodný afrodiziakum.
Určite sa teda oplatí obohatiť ním jedálniček. A pokiaľ vám veľmi nechutí, skúste ho skombinovať s repou, mrkvou či uhorkou, ktoré jeho špecifickú chuť utlmia. Tiež ho môžete nakrájať na hranolky a namáčať do rôznych dipov alebo hummusu.
Ananás
Tajomstvom ananásu je okrem malého množstva kalórií vysoký obsah vlákniny a enzým menom bromelín. Vďaka nemu dokáže telo lepšie tráviť bielkoviny a vstrebávať živiny. A lepšie trávenie vám pomôže rýchlejšie schudnúť.
Bromelín tiež pôsobí protizápalovo, pomáha urýchľovať hojenie po úrazoch či operáciách a spolu s betakaroténom, vitamínom C a sírou detoxikuje organizmus. Je obsiahnutý hlavne v jadre ananásu a dôležité je, aby bol ananás dostatočne zrelý.
Ananás má v sebe aj množstvo minerálnych látok, ako je horčík, vápnik či železo, alebo tiež tzv. rastlinné steroly pomáhajúce znižovať cholesterol. Pretože ananás tepelnou úpravou stráca niektoré prospešné látky, je najlepšie dať si ho surový, napríklad ako sladkú bodku po obede.