Uhorka
Uhorka neobsahuje žiadny tuk a tvorí ju predovšetkým voda. V 100 gramoch obsahuje iba 12 kcal, preto nie je divu, že býva častou súčasťou diétnych jedálnych lístkov.
Uhorky sú zdrojom antioxidantov zvaných flavonoidy, ďalej obsahujú vlákninu a vitamíny A, B, K a E. Pomáhajú znižovať hladinu glukózy v krvi a vďaka nulovému glykemickému indexu sú úplne ideálne pre tých, ktorí majú cukrovku. Ak chcete naplno využiť všetky pozitíva, ktoré uhorky ponúkajú, jedzte ich aj so šupkou a semienkami, inak by ste sa zbytočne ochudobnili o veľkú časť antioxidantov i vlákniny.
Neolúpanú uhorku nemusíte len strúhať do šalátu. Výborná je napríklad v podobe osviežujúceho kokteilu, keď ju rozmixujete s jablkom. V lete ju môžete využiť aj zvonku ako obklad, pokiaľ sa spálite na slniečku. Má totiž podobné hojivé účinky ako aloe vera. A keď si budete uhorkové šupky pravidelne prikladať na koži, môžete sa čiastočne zbaviť aj celulitídy.
Brokolica
Aj brokolica obsahuje vysoké percento vody a je bohatá na vlákninu, ktorá vyživuje črevnú mikroflóru, posilňuje imunitné funkcie a pomôže k pocitu sýtosti. Obsahuje málo sacharidov a takmer žiadne tuky, zato však oplýva množstvom bielkovín. Je tiež výborným zdrojom vitamínu C, E, B, provitamínu A či minerálnych látok.
Okrem toho má brokolica vysokú hladinu takzvaného glukorafanínu, ktorý sa počas trávenia premení na antioxidant bohatý na síru zvaný sulforafán. Ten znižuje cholesterol, hladinu cukru v krvi a zároveň riziko chronických ochorení, ktoré bývajú základnou príčinou obezity.
Najviac sulforafanu sa nachádza v brokolicových klíčkoch. Ak chcete využiť pozitívne účinky brokolice na maximum, jedzte ju surovú alebo len šetrne uvarenú v pare a snažte sa ju kombinovať s potravinami, ktoré obsahujú biotín, čo sú napríklad paradajky, špenát, orechy alebo hnedá ryža.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)