4. Rosół: Tradičná poľská polievka plná chutí
Rosół je tradičná poľská mäsová polievka, ktorá je symbolom domácej pohody. Najznámejšou verziou je rosół z kury – polievka z kuracieho mäsa, hoci v Poľsku sa často pripravujú aj varianty z hovädzieho, teľacieho, morčacieho či zmesového mäsa. Jedná sa v podstate o tradičný vývar, ktorý poznáme aj u nás.
Bravčové mäso sa do polievky nepoužíva, pretože by spôsobilo zakalenie vývaru. Na prípravu sa najčastejšie používa mäso ponechané na kosti, čo dodáva polievke bohatšiu chuť. Mäso sa varí v studenej vode spolu s rôznymi druhmi zeleniny, ako sú mrkva, zeler a huby. Tento postup zaručuje čistý a chutný vývar, ktorý je základom tohto obľúbeného poľského pokrmu.
3. Guláš: Ikonická maďarská špecialita
Guláš, známa maďarská špecialita, sa pripravuje z mäsa, tradične hovädzieho, ktoré sa varí v bohatom vývare ochutenom paprikou. Do polievky sa pridávajú aj cibuľa, paprika, koreňová zelenina, rôzne koreniny a v niektorých regionálnych variáciách aj paradajky.
Tento pokrm je obľúbený nielen v Maďarsku, ale aj za jeho hranicami, najmä na Slovensku a v Českej republike. V mnohých krajinách sa guláš považuje za hustý mäsový pokrm, no v Maďarsku má guláš často formu polievky, preto sa tam nazýva aj gulyásleves (doslova „pastierska polievka“).
Svojou chuťou a zložením je guláš podobný pörköltu, čo je hustý maďarský pokrm pripravený z mäsa, cibule a vybraných korenín. Práve tento variant si mnohí mimo Maďarska mýlia s pôvodným gulášom.
2. Fínska rybacia polievka (Kalakeitto): Tradičná pochúťka zo severu
Kalakeitto, známa ako fínska rybacia polievka, je už dlho stálicou tradičnej fínskej kuchyne. Existuje mnoho spôsobov, ako túto klasickú špecialitu pripraviť, no základom sú očistené a vykostené kúsky rýb spolu s kockami zeleniny, ktoré sa varia v bohatom maslovom rybacom vývare.
Medzi najčastejšie používané druhy zeleniny patria mrkva, zemiaky, cibuľa a pór. Pokiaľ ide o ryby, do polievky sa často pridáva losos, pstruh dúhový, síh, šťuka, ostriež, zubáč alebo mník. Tradične sa polievka zjemňuje maslom a smotanou na varenie (ruokakermaa) a ochucuje kôprom, novým korením, bobkovým listom, soľou a čiernym korením.
1. Ciorba Radauteana: Rumunská kyslá polievka
Ciorba Radauteana je tradičná rumunská polievka, ktorá sa pripravuje zo zmesi kuracieho mäsa, cibule, sladkej červenej papriky, zeleru, mrkvy, citrónovej šťavy, cesnaku, petržlenu a kyslej smotany. Všetky ingrediencie sa spolu pomaly varia na miernom ohni, až kým mäso a zelenina nezmäknú.
Polievka je charakteristická výrazne kyslou chuťou, ktorú jej dodáva citrónová šťava. V Rumunsku si ju obľúbili nielen pre jej chuť, ale aj pre jej liečivé vlastnosti – často sa podáva ako účinný prostriedok proti opici či na zmiernenie príznakov prechladnutia.