Tmavá čokoláda
Iba sedem gramov tmavej čokolády denne pomáha znížiť krvný tlak u inak zdravých jedincov. Kakaový prášok je bohatý na flavonoidy a antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať LDL, teda „zlý“ cholesterol, a zvyšujú hodnoty HDL cholesterolu.
Strukoviny
Keď si budeme dávať štyrikrát týždenne porciu obyčajných strukovín, akými sú fazuľa, hrach alebo šošovka, znížime riziko srdcových ochorení o výrazných dvadsaťdva percent a obmedzíme riziko vzniku rakoviny prsníka.
Čučoriedky
Patrí medzi najzdravšie ovocie na svete. Obsahujú veľa antioxidantov, ktoré zachytávajú voľné radikály a sú prevenciou proti degeneratívnym chorobám. Dokážu vraj dokonca predchádzať krátkodobým výpadkom pamäte.
Cesnak
Je najsilnejším prírodným antibiotikom a zároveň veľkým pomocníkom pri liečbe mnohých chorôb. Obsahuje alicín, čo je zlúčenina s veľmi silným protizápalovým účinkom. Výskumy dokázali, že znižuje hladinu cholesterolu.
Bravčová masť
Je to výborný zdroj vitamínov skupiny B a radu minerálov a obsahuje celý rad ďalších prospešných látok. Vedci zistili, že cholesterol obsiahnutý v živočíšnych produktoch nemá taký výrazný vplyv na zvyšovanie cholesterolu v krvi človeka, ako sa pôvodne predpokladalo. Kyselina olejová, ktorá je aj vo bravčovom tuku, totiž pomáha naopak hladinu cholesterolu znižovať a pôsobí preventívne proti cukrovke a očným chorobám.
Mandle
Podľa kórejských vedcov, ktorí skúmali tisícku potravín, sú mandle, pokiaľ ide o zdravotný prínos, na prvom mieste. Majú veľmi dobrý pomer správnych tukov, ktoré sú obzvlášť prospešné pre srdce a cievy. Obsahujú aj fytosteroly a vlákninu, ktoré ovplyvňujú vstrebávanie cholesterolu. Vláknina má tiež pozitívny vplyv na črevný mikróbiom. Zároveň je v nich veľa draslíka, horčíka a vápnika potrebného na stavbu našich kostí.