Česká kuchyňa je plná tradičných a nezabudnuteľných jedál, no nie všetky z nich sa tešia pozitívnym ohlasom. Niektoré pokrmy, hoci pre domácich sú symbolom tradície, môžu turistov prekvapiť svojou nezvyčajnou chuťou alebo neobvyklými ingredienciami. V tomto článku sa pozrieme na 10 českých jedál, ktoré podľa webu tasteatlas.com patria medzi tie najhoršie. Možno budete prekvapení, čo všetko sa v tomto rebríčku objavilo!
Chlebová polievka
Táto jednoduchá polievka je tradičným českým jedlom pripraveným z kombinácie starého chleba, vody, cibule a rôznych korenín. V rafinovanejších verziách sa niekedy zahusťuje vajíčkami a môže obsahovať vývar alebo rôzne koreňové zeleniny. Polievka má rustikálny charakter a hustú konzistenciu, zvyčajne sa podáva buď jednoduchá, alebo s chrumkavými krutónmi.
Rybia polievka
Rybia polievka je tradičná česká rybia polievka, ktorá sa obvykle podáva ako súčasť vianočnej večere. Zvyčajne sa pripravuje z kapra, rôznych koreňových zelenín a rôznych korenín, niektoré verzie obsahujú aj biele víno, smotanu alebo rybie ikry. Tento výdatný pokrm sa často varí z kapriej hlavy, kostí a vnútorností, pričom telo sa vypráža a podáva ako hlavný chod. Polievka je bohatá na čerstvú petržlenovú vňať a podáva sa horúca.
Maslová nátierka
Táto krémová nátierka sa pripravuje zo zakysanej smotany, kombinácie práškového mlieka a podmáslia. Konzumuje sa v Českej republike a na Slovensku, zvyčajne dochutená rôznymi bylinkami, šunkou, paprikou alebo cesnakom. Napriek tomu, že pôvodne bola známa ako pomazánkové máslo, podľa nových regulácií Európskej únie sa tento názov už nepoužíva, keďže produkt neobsahuje minimálny podiel mliečneho tuku 39 %.
Ryžový nákyp
Ryžový nákyp je tradičný český a slovenský ryžový puding, ktorý sa často podáva ako hlavný chod. Základom je ryža varená v mlieku, ktorá sa zmieša s vaječnými žĺtkami, cukrom, maslom, vanilkou a vyšľahanými bielkami. Neskôr sa mieša s ovocím a pečie sa, kým nie je úplne tuhá. Zvyčajne sa pripravuje s čerešňami alebo broskyňami, pričom ovocie sa môže rozložiť aj medzi vrstvy ryže.
Hubový kuba
Tradične spojený s Vianocami, hubový kuba je česká kastrólka z predvareného jačmeňa a rôznych sušených lesných húb. Zvyčajne sa dochucuje rascou a majoránkou, pečie sa do chrumkava a podáva teplá. Svojou rustikálnou chuťou a silnými, zemnými príchuťami je tento výživný pokrm obľúbený ako príloha počas tradičných vianočných večerí.
Jidáše
Jidáše, známe aj ako Judášove žemle, sú tradičné české veľkonočné pečivo v tvare zviazaného lana alebo slučky, ktorá odkazuje na Judáša, ktorý sa obesil po tom, čo zradil Ježiša. Pečivo sa pripravuje z múky, masla, vaječných žĺtkov, smotany, cukru, medu, droždia, soli, citrónovej kôry a niekedy muškátového orieška. Po upečení sa žemle zvyčajne potierajú glazúrou z medu, masla a citrónovej šťavy.
Rezance s makom
Jednoduché a výživné cestoviny s makom sú pokrm z širokých, tenkých pšeničných cestovín, ktoré sa polievajú veľkým množstvom roztopeného masla a posypávajú makom a cukrom. Zatiaľ čo kedysi šlo o bohaté jedlo, dnes je to skôr jednoduchý, ale obľúbený pokrm, ktorý sa môže podávať ako sladký hlavný chod alebo dezert.
Utopenci
Utopenci sú obľúbené české jedlo, ktoré sa bežne podáva v krčmách a baroch ako snack. Zložené z klobás naložených v kyslej marináde s bobkovým listom, cibuľou, čiernym korením a inými koreninami, podávajú sa tradične studené s bielym chlebom. Názov utopenci odkazuje na legendu o tom, že vynálezca tohto jedla sa utopil pri práci na mlyne.
Jelita
Jelita sú tradičné české krvavé klobásy pripravené z bravčovej krvi a mletého bravčového mäsa (predovšetkým hlavy, brucha a vnútorností), obsahujú tuk a rôzne koreniny ako majoránku a rascu. Mnohé varianty obsahujú obilniny alebo obyčajné biele žemle, ktoré dodávajú kompaktnejšiu konzistenciu. Tieto klobásy sa tradične varí alebo vypráža a podávajú so silnou horčicou, chrenom a kapustou.
Držková polievka
Držková polievka je tradičná česká polievka z bravčových dršťiek, ktoré sa dusia v hojnom množstve cibule a sladkej papriky. Tento hutný pokrm, ktorý má svetločervenú farbu a jemne pikantnú chuť, sa obvykle podáva v tradičných krčmách a zvyčajne je sprevádzaný chrumkavými plátkami maslového chleba.
Česká kuchyňa je nesporne bohatá a rozmanitá, no nie všetky tradičné jedlá sú určené pre každého. Mnohé z týchto jedál majú špecifické chute, ktoré môžu byť pre turistov, najmä tých, ktorí nie sú zvyknutí na silné, často mäsité pokrmy alebo nezvyčajné kombinácie ingrediencií, prekvapujúce. Avšak, pre domácich, a často aj pre Slovákov, sú tieto jedlá symbolom tradície a sú pevne zakorenené v každodennom živote.