Trápia vás žalúdočné ťažkosti a neviete, čo si pripraviť, aby ste si pochutnali a nezaťažili trávenie? Odborníci odporúčajú tieto jedlá, ktoré sú nielen chutné, ale aj šetrné k podráždenému žalúdku. Inšpirujte sa šiestimi piatimi receptami.
Podráždený žalúdok si vyžaduje citlivý prístup, no to neznamená, že sa musíte vzdať chutného jedla. Vhodne zvolené ingrediencie, ako sú ľahko stráviteľné bielkoviny, jemná zelenina či bylinky s upokojujúcimi účinkami, môžu priniesť úľavu a zároveň obohatiť váš jedálniček. Pozrite si týchto 5 receptov, ktoré pripravil web Mayo Clinic.
1. Kura s parmezánom
Suroviny:
- 4 ks kuracie prsia
- 2 bielka
- 1 šálka panko strúhanky
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- 2 lyžičky bazalky
- 2 čajové lyžičky oregana
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička cibuľového prášku
- 2 šálky omáčky marinara so zníženým obsahom sodíka
- 1/2 šálky strúhaného čiastočne odtučneného syra mozzarella
Postup:
Zahrejte rúru na 190 stupňov. Potrite plech na pečenie. Kuracie prsia vyklepte a odložte bokom. Vložte vaječné bielky do stredne veľkej misky.
V druhej miske zmiešajte strúhanku, parmezán, bazalku, oregano, cesnakový prášok a cibuľový prášok. Ponorte kuracie prsia do vaječných bielkov a potom ich namáčajte do strúhankovej zmesi.
Následne položte na plech. Pečte 15 až 20 minút, alebo kým nebude kura dozlatista. Môžete podávať s marinarou a mozzarellou.
2. Balzamikové pečené kura
Suroviny:
- 1 celé kura
- 1 polievková lyžica čerstvého rozmarínu alebo 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 8 vetvičiek čerstvého rozmarínu
- 1/2 šálky balzamikového octu
- 1 lyžička hnedého cukru
Postup:
Predhrejte rúru na 176 stupňov. Rozmarín a cesnak pomelte. Kura potrite olivovým olejom a následne bylinkovou zmesou. Potom ho posypte čiernym korením a dovnútra kurčaťa vložte 2 vetvičky rozmarínu.
Vložte kurča do pekáča a pečte asi 1 hodinu a 20 minút. Počas pečenia ho podlievajte šťavou. Keď je kura opečené a šťava vyteká, môžete ho vybrať.
V malom hrnci zmiešajte balzamikový ocot a hnedý cukor. Zohrievajte, kým sa zmes neroztopí, ale nevarte. Kurča naporcujeme a zbavíme kože. Kusy polejte octovou zmesou. Ozdobte zvyšným rozmarínom a ihneď podávajte.
3. Citrusový pečený losos
Suroviny:
- 4 ks filé z lososa, orezané
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- 1/4 čajovej lyžičky kosher soli
- 1/4 šálky pomarančovej šťavy
- 1/4 šálky jablkovej šťavy
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 2 lyžičky medu
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica vody
- 1 lyžička kukuričného škrobu
Postup:
Zahrejte panvicu na stredne vysokú teplotu. Filety lososa položíme kožou nadol na tanier a ochutíme rascou, pomarančovou kôrou a soľou. V stredne veľkej miske zmiešajte pomarančovú šťavu, jablkovú šťavu, horčicu, med a čierne korenie.
Na rozohriatu panvicu pridajte olivový olej. Vložte lososa do panvice ochutenou stranou nadol. Pečte približne 2 minúty, otočte a pečte ďalšie 2 minúty. Lososa vyberte z panvice a odložte nabok.
Pridajte zmes šťavy na panvicu. V malej miske zmiešajte vodu a kukuričný škrob, aby ste vytvorili kašu. Pomaly primiešavajte kašu do šťavovej zmesi a pokračujte v miešaní, kým nedosiahnete požadovanú hustotu. Lososa pokvapkáme omáčkou a podávame.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)