Nájdite problematické zložky
Mnoho ultraspracovaných potravín má podľa Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo veľmi dlhé zoznamy prísad. Ak nemôžete vysloviť názvy v zozname zložiek vášho jedla, je to varovný signál.
Zoznam môže obsahovať konzervačné látky navrhnuté tak, aby odolávali plesniam a baktériám; emulgátory, ktoré zabraňujú oddeleniu nekompatibilných zložiek; umelé farbivá; prostriedky proti peneniu, zväčšovaniu objemu, bielenie či leštenie; a pridaný alebo pozmenený cukor, soľ a tuky určené na zatraktívnenie jedla. Všetko sú znaky toho, že jedlo je ultraspracované.
Preskočte jedenie vonku, keď neviete povedať, aké ingrediencie obsahuje vaše jedlo, a všimnite si, že mnohé položky z jedálneho lístka reštaurácií rýchleho občerstvenia môžu byť ultraspracované (napríklad párky v rožku, hamburgery, nugety a hranolky).
Začnite raňajkami
Raňajky môžu byť najjednoduchšie jedlo na zmenu. Namiesto cukrom obohatených cereálií alebo toastových vaflí si dajte teplé a sýte staré obilniny, ako je quinoa, cirok alebo pšeničné bobule uvarené s mliekom, medom, orechmi a ovocím. Nemáte ráno čas na prípravu raňajok? Pripravte si tieto nočné obilniny večer predtým. Alebo si dajte jednoduchú misku čistého gréckeho jogurtu s čerstvým ovocím a posypaním nakrájanými orieškami.
Ako je spracovaný váš obed?
Namiesto naloženého lahôdkového sendviča alebo kúskov pizze každý deň si skúste raz alebo dvakrát týždenne priniesť vlastný rastlinný obed. Pridajte zvyšky pečeného kurčaťa do šalátu z kapusty, ricottu (ak nemôžete nájsť ricottu, pridajte syr feta).
(Článok pokračuje na ďalšej strane)