Ultraspracované potraviny nás môžu aj zabiť. Čím by sme ich mali nahradiť?

Reklama
Ilustračné snímky. Zdroj: X/@plyboyken, @notelonmuskusaa

Mnoho ľudí miluje svoje ultraspracované potraviny. Sódovky, hranolčeky, zmrzlina, mäso a ďalšie pripravené jedlá sú základom niektorých stravy. Je tiež ťažké sa im vyhnúť. Viac ako 70 % dodávok potravín v USA tvoria ultraspracované potraviny.

Veda ukázala, že strava bohatá na ultraspracované potraviny pre nás nie je dobrá. Konzumácia ultraspracovaných potravín zvyšuje riziko vzniku alebo úmrtia na desiatky zdravotných stavov, podľa februárového prehľadu, ktorý zahŕňa takmer 10 miliónov ľudí.

Veda tiež dokázala, že keď budete jesť stredomorské jedlá, ktoré sú zamerané na zeleninu, ovocie, strukoviny, orechy a ryby, môžete znížiť riziko niektorých druhov rakoviny, cukrovky, srdcových chorôb, vysokého cholesterolu a mŕtvice. Osvojenie si tohto prístupu k jedlu môže tiež zlepšiť zdravie mozgu, posilniť kosti a odvrátiť depresiu a demenciu.

Hot dogy a sušienky sú však chutné. Takže, čo robiť?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie