fbpx

Tipy pre zdravšie Vianoce. Skúste odľahčiť jedálniček a vyraziť na prechádzku

Reklama
Zdroj: Unsplash - krakenimages/ Pixabay - Vika_Glitter

Vianočný čas sa väčšinou nesie v znamení hodovania a nedostatku pohybu. To všetko môže viesť nielen k akútnym tráviacim ťažkostiam, ale aj k závažnejším problémom, ako je zvýšený cholesterol, ktorý je „vstupnou bránou“ k závažným kardiovaskulárnym ochoreniam, ako je infarkt či mŕtvica. Ako si Vianoce užiť a zbytočne neškodiť zdraviu?

Samozrejme človek „nedostane infarkt“ po tom, čo si dá vyprážaného kapra, zemiakový šalát alebo zje trochu lineckého pečiva. Dôležité však je sa všeobecne zamyslieť nad zložením stravy, ktorú jeme pravidelne a myslieť pritom na naše zdravie na pár rokov dopredu a ani v období Vianoc to zbytočne nepreháňať.

Tuky nevadia, ale jedzte tie zdravé

V našom jedálničku by sme mali obmedziť predovšetkým tuky živočíšneho pôvodu ako je maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné bravčové (krkovica, bôčik, slanina) alebo hovädzie mäso (predovšetkým bok, krk). Nevhodná je väčšina údenín (párky, salámy).

Ak milujete syry, vyhnite sa produktom s obsahom tuku nad 40 percent. Všetky tučné potraviny obsahujú veľký podiel nasýtených a trans mastných kyselín, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi.

Nekonzumovať žiadne tuky by však pre organizmus nebolo dobré. Nezdravé živočíšne tuky, preto nahraďte tukmi rastlinného pôvodu. Tými sú napríklad kvalitné rastlinné oleje, chia či ľanové semienka alebo orechy. Obsahujú veľký podiel omega 6 a omega 3 nenasýtených mastných kyselín. Pôsobia priaznivo na náš srdcovo cievny systém a pomáhajú znižovať hladinu LDL (zlého) cholesterolu v krvi.

Prospešné omega 3 nenasýtené mastné kyseliny sú vo veľkom množstve obsiahnuté v tučných rybách, ako je napríklad losos.

Losos namiesto vyprážaného kapra

Skúste si tento rok vianočné menu spestriť lososom. Pokiaľ sa kapra nechcete vzdať, nesmažte ho na panvici, ale pečte v rúre. Alebo namiesto klasicky vyprážaného obaľovaného kapra si pripravte zdravšiu alternatívu a použite na obalenie strúhanku z celozrnného pečiva. Zemiakový šalát môžete pripraviť namiesto z tučnej majonézy napríklad z gréckeho jogurtu. Vaše srdce a cievy budú za tieto zmeny určite vďačné.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie