Tri testované výrobky boli české – Pribináčik, Míša, Smíšek a jeden slovenský – Tvaroháčik.
Pri ochutnávke som sa zameral najmä na konzistenciu, chuť, kyslosť a sladkosť, pretože ostatné parametre, napr. vôňa a farba boli u všetkých výrobkov viac-menej rovnaké. Ako testovanie dopadlo si pozrite tu:
Takto to dopadlo
Tri zo štyroch testovaných výrobkov obsahovali až 70 percent tvarohu, len jeden výrobok (Tvaroháčik od firmy Nika) obsahoval tvarohu len 50 percent. Pomerne výrazné rozdiely boli v intenzite chuti tvarohu a sladkosti. Tvaroh (vo forme kyslosti) bolo cítiť najviac vo výrobku Tvarohový mls – Míša od firmy Olma, kde sa nachádza aj najmenej cukru spomedzi všetkých testovaných výrobkov. Práve vďaka najlepšiemu pomeru medzi chuťou tvarohu a sladkosťou tento výrobok vyhral.
Zaujímavé je spomenúť aj to, že výrobok Pribináčik obsahuje ako jediný až tri druhy rôznych zahusťovadiel, čo sa negatívne prejavilo aj na jeho konzistencii. Zároveň bol aj najsladší, čo potvrdzujú aj údaje na obale daného výrobku. Škrob sa celkovo nachádzal v dvoch testovaných výrobkoch – okrem spomenutého Pribináčika to bol aj slovenský Tvaroháčik. Je zaujímavé, že víťaz testu Míša žiadne pridané zahusťovadlo neobsahuje, no aj napriek tomu mal porovnateľnú konzistenciu s ostatnými výrobkami.
Testovali sme už aj slovenskú bryndzu, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup či kimchi dostupné v slovenských obchodoch.
Dezerty pre vás testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.