Testoval som 4 druhy mozzarelly vyrobenej z kravského mlieka. Testoval som výrobky označené názvom “mozzarella”, nie jeho napodobeniny, ktoré majú podobné, no iné názvy. Testovanie prebehlo naslepo, v miskách označených číslami. Medzi každou ochutnávkou som neutralizoval chuť v ústach čistou vodou a použil čistú vidličku.
Testoval som výrobky bežne dostupné na našom trhu, kúpené v rôznych potravinách. Pri testovaní som sa zameral najmä na štruktúru, slanosť a celkovú chuť výrobku.
č. 1: Formagia | č. 2: Billa | č. 3: Kaufland | č. 4: Galbani | |
---|---|---|---|---|
Slanosť (subjektívna) | priemerná | priemerná | mierna | priemerná |
Slanosť (objektívna) na 100 g | 0,5 g | 0,7 g | 0,5 g | 0,7 g |
Chuť | nevýrazná | výrazná | nevýrazná | nevýrazná |
Štruktúra | jemná | jemná | veľmi jemná | veľmi jemná |
CELKOVÉ HODNOTENIE | 3/5 | 4/5 | 5/5 | 4/5 |
Zhrnutie
Otestoval som 4 druhy mäkkého syra mozzarella, ktorá sa vyrába z kravského mlieka. Všetky výrobky boli tvarovo identické, mierne sa odlišovali farbou. Dva výrobky boli biele, ďalšie dva zasa mierne žlté. Čo sa týka tuhosti syra, nebolo možné pozorovať rozdiely. Rozdiely sa však objavili v chuti a slanosti.
Najviac vyváženú chuť mala mozzarella od výrobcu Kaufland. Naopak, najvýraznejšiu chuť mala zasa mozzarella z Billy. Tento parameter mal však pri celkovom hodnotení o niečo menšiu váhu ako štruktúra, preto len tesne vyhrala mozzarella z Kauflandu.
Všetky štyri testované syry boli pomerne nevýrazné, čo je však pre tento druh syra úplne typické. Práve preto sa odporúča konzumovať ho napríklad s čerstvou bazalkou.
Testoval som už aj kyslé uhorky, nealkoholické pivo, jahodové nanuky, slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu, pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.
Mozzarellu testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.