Aj tento mesiac vám prinášame recenziu výrobku, ktorý kúpite v každých potravinách. Ide o syr, ktorý pôvodne pochádza z Talianska, ale dnes sa už vyrába takmer všade. Tradične sa predáva v mierne slanom náleve a má guľovitý tvar. Už ste asi správne odhadili, že ide o mozzarellu.
Mozzarella je mäkký syr vyrobený z pasterizovaného kravského mlieka. Je obľúbený najmä na pizzu či v kombinácii so zeleninou do šalátu. Často sa konzumuje s plátkami paradajky, olivovým olejom a čerstvou bazalkou. Syr má bielu farbu a je nezrejúci. Najmä v Taliansku je rozšírená aj verzia z byvolieho mlieka, mozzarella di buffala. Oproti prvému typu je ešte vláčnejšia a mäkšia.
Taliansko je krajina, ktorá je okrem iného preslávená aj syrmi, a v potravinách to naozaj vidieť. Regály so syrmi sú rozsiahle a ponúkajú stovky druhov. Aj samotná časť s mozzarellou je veľmi široká a predáva sa v rôznych veľkostiach a v rôznych baleniach. Vždy je však v mierne slanom náleve.
Mozzarella sa vyrába zo syreniny, čo je v podstate základ pre každý syr. Tá sa následne miesi v horúcej vode, až kým sa z nej nevytvorí jemná a hladká masa. Táto hmota sa následne vkladá do foriem, tvaruje a balí.
Ako testovanie dopadlo?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)