Testoval som 4 druhy výrobkov, ktoré sa dajú bežne kúpiť v našich potravinách. Do testovania som zahrnul bio produkt, remeselný produkt priamo od pestovateľa a bežne dostupné produkty. Niektorí výrobcovia pridávajú do kyslej kapusty aj stabiliátory a konzervanty, tieto výrobky boli z testu automaticky vyradené, pretože samotný spôsob kvasenia (fermentácie) spolu so soľou funguje ako konzervant.
Ochutnávka prebehla naslepo a medzi každou z nich som si ústa prepláchol čistou vodou. Výsledky testovania som si zapísal, a až po ochutnaní a zapísaní štvrtej vzorky som jednotlivé vzorky priradil ku konkrétnym výrobkom. Tri zo štyroch testovaných výrobkov sú slovenského pôvodu a nie všetky testované výrobky mali lokálny pôvod kapusty. Výsledky testovania si pozrite v prehľadnej tabuľke.
č. 1: BIO Kyslá Kapusta | č. 2: Kyslá kapusta Svederník | č. 3: Kyslá kapusta Andaco | č. 4: Kyslá kapusta Horti | |
---|---|---|---|---|
Kúpené v | DM drogéria | Zrnko | Billa | Starý otec |
Kyslosť | primeraná | výrazná | výrazná | výrazná |
Chrumkavosť | výrazná | mierna | veľmi výrazná | mierna |
Množstvo soli (na 100g)) | 1,2g | neuvedené | 2,2g | 1,8g |
Veľkosť kúskov | rovnomerná, malá | rovnomerná, stredná | nerovnomerná, aj veľké kúsky | rovnomerná, malá |
Farba | bledo žltá | bledo hnedá | bledá (do biela) | bledo žltá |
Vôňa | príjemná kapustová | výrazná kapustová | prijemná, citrusová | nepríjemná, hnilobná |
Celková chuť | vynikajúca | veľmi dobrá | vynikajúca | zlá |
Pôvod kapusty | Nemecko | Slovensko | EÚ | Slovensko |
Pasterizácia | áno | áno | nie | nie |
CELKOVÉ HODNOTENIE | 4/5 | 4/5 | 5/5 | 1/5 |
Zhrnutie
Testovanie kyslej kapusty prinieslo prekvapivé výsledky. Test vyhrala kyslá kapusta Andaco, pretože chutila najlepšie a bola aj mimoriadne chrumkavá. Napriek tomu, že získala maximálny počet bodov, je potrebné pripomenúť, že nemá jednoznačne uvedený zdroj kapusty na obale. Pri uvedení “EÚ” zväčša platí, že základná zložka pochádza z viacerých krajín, prípadne sa pôvod a zdroj mení.
Najprekvapivejší výsledok dosiahla kapusta z DM-ky, ktorá bola jediná označená ako bio a mala na obale aj jednoznačne uvedenú krajinu pôvodu kapusty. Známa kapusta zo Svederníka chutila dobre, ale jej farba nebola na pohľad príjemná. Tento výrobca sa na pestovanie a spracovanie kapusty špecializuje. Naopak, sklamaním bola kapusta zo Starého otca, ktorá mala na obale uvedené, že ide o prémiový produkt. Kapusta nevoňala príjemne a ani nechutila dobre. Aj preto si v teste vyslúžila iba jednu hviezdičku.
Pri výbere kapusty odporúčam kupovať živý, t. j. nepasterizovaný produkt, pretože práve ten má najväčší zdravotný potenciál. Je pravda, že zväčša kapustu tepelne upravujeme, ale pri krátkej a správnej príprave sa v nej určite nejaké mikroorganizmy zachovajú. Najlepšie je však konzumovať surovú kapustu a využiť tak jej maximálny potenciál. Tak ktorú si vyberiete vy?
Testoval som už aj slané tyčinky, mozzarellu, kyslé uhorky, nealkoholické pivo, jahodové nanuky, slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu, pečeňové paštéty, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup, kimchi, kyslú smotanu či zemiakové chipsy dostupné v slovenských obchodoch.
Kyslú kapustu testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.