fbpx

Testovali sme slovenskú bryndzu. Známa značka v silnej konkurencii pohorela

Zdroj:Peter Wetzler

Testovanie prebehlo naslepo. Dopredu sme tak nevedeli, ktorú bryndzu skúmame.

Pri testovaní sme sa zamerali na 3 základné parametre: vôňu, konzistenciu a chuť. Jednotliví výrobcovia boli priradení k vzorkám až po zaznamenaní výsledkov testu. Ako to dopadlo, si môžete pozrieť v prehľadnej tabuľke:

Zdroj: autor

Sklamalo nás, že miešaná bryndza na obale spotrebiteľa jasne neinformuje o presnom množstve ovčej zložky.

Všetky testované výrobky obsahovali porovnateľné množstvo soli a disponovali podobnou krémovou konzistenciou. Z testu vyšlo aj to, že vyššia cena neznamená aj vyššiu kvalitu. Pomerne výrazné rozdiely sme zaznamenali v chuti.

Vo všeobecnosti platí, že výhradne ovčia bryndza je výraznejšia a má aj o niečo vyššiu cenu ako bryndza vyrobená s prímesou kravského mlieka.

V slepom teste dopadla najlepšie 100 %-ná ovčia nepasterizovaná bryndza zo Syrárne Polun Čremošné. Na druhom mieste sa umiestnila Kluknavská bryndza, bronzovú priečku obsadila bryndza z PD Vlára Nemšová. Zemiakovú medailu získala bryndza značky Liptov.

Brynzdu testoval Lokálžrawetz

Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.

Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie