Tabuľka výsledkov ochutnávky. Zdroj: autor
Zhrnutie
Otestoval som štyri druhy kyslej smotany od slovenských výrobcov. Mnohé značky reťazcov si nechávajú vyrobiť výrobky s označením názvu svojej predajne, a tak na trhu bežne nájdete výrobky, ktoré na prvý pohľad vyzerajú rozdielne, pochádzajú však od toho istého výrobcu. To bol aj prípad kyslých smotán č. 1 a 2, ktoré vyrába firma TAMI. Testované smotany obsahovali od 14 do 20 % tuku, čo sa prejavilo aj na ich hustote.
Najhustejšia bola smotana od firmy Kukkonia. Vo všeobecnosti sa najväčšie rozdiely medzi jednotlivými testovanými výrobkami vyskytli v kyslosti, ktorá je ovplyvnená použitou smotanovou kultúrou a podmienkami. V mojom testovaní dopadla s najlepším skóre smotana od výrobcu TAMI, ktorá sa predáva pod značkou Kaufland. Svojimi parametrami bola veľmi podobná aj výrobku č. 1.
Praktická rada
Vzhľadom k tomu, že mliečne výrobky obsahujú pomerne vysoké množstvá nasýtených mastných kyselín, ktorých my Slováci konzumuje viac, ako by sme mali, odporúčam vyberať si smotany, ktoré obsahujú menej tuku a zaraďovať ich do pestrého a vyváženého jedálnička.
Testovali sme už aj slovenské tvarohové dezerty, slovenskú bryndzu, slovenskú červenú papriku, slovenský kečup či kimchi dostupné v slovenských obchodoch.
Smotanu pre vás testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.